PRIVILEGIJA ZA BOGATE

Hrvati si više ne mogu priuštiti ljetovanje na Jadranu: ‘Ako se dogodi ono čega se bojimo - u problemu smo...‘

Postalo je puno jeftinije otići van Hrvatske na ljetovanje nego ljetovati u Hrvatskoj

Ilustrativna fotografija

 Luka Gerlanc/Cropix/Cropix

Za mnoge će Hrvate ove godine odlazak na more biti nemoguć zbog velikog rasta cijena zbog kojeg je ljetovanje na Jadranu postalo luksuz. U putničkim agencijama kažu da oni koji si odmor mogu priuštiti, radije biraju ljetovanje na Mediteranu nego na našoj obali. Najtraženiji su tako Tunis, Egipat i Grčka.

- Morate se s tom činjenicom pomiriti i tražiti neka druga riješenja. Kao i 93 posto naših ljudi koji nemaju vikendice, apartmane na moru, ne idemo na ljetovanje, rekao je Siniša Horvat za N1 i dodao da cijene apartmana rastu brže nego plaće.

Lakše će ipak biti onima koji imaju nekretnine na moru.

- Definitivno je jednostavnije kad imaš nešto svoje s obzirom na cijene. U principu je postalo puno jeftinije otići van Hrvatske na ljetovanje nego ljetovati u Hrvatskoj što je žalosno, ali eto, tako je dobro za turizam, ali je loše za stanovnike, rekla je za N1 Valentina iz Zagreba.

Neven Ivanić iz Instituta za turizam kaže da će ove godine ‘prijatelji i rođaci biti ključan faktor i pokretač domaćeg turizma‘.

Naime, četveročlana obitelj bi krajem srpnja sedam dana ljetovanja platila 1.200 eura u privatnom smještaju, a u hotelskom čak oko četiri tisuće. U oba slučaja su jeftinija opcija Egipat i Tunis, gdje se cijene kreću od 280 do 1400 eura. U Grčkoj su skuplji hoteli pa bi tamo tjedan dana hotelskog smještaja četveročlanu obitelj koštao oko pet tisuća kuna.

- Zemlje poput Tunisa ili Egipta još uvijek nude povoljnije ljetovanje nego u Hrvatskoj jer tamo za all inclusive, bez dodatnih troškova, s uključenom avionskom kartom možete po osobi ljetovati za 600-700 eura dok u Hrvatskoj za taj iznos možete dobiti smještaj od 3 zvjezdice, noćenje, doručak i polupansion, a čak ne možete dobiti 7 dana apartmana za taj iznos, kaže voditeljica prodaje u turističkoj agenciji Ana Magdić.

Hrvati misle da je cijene na našoj obali lakše platiti stranim turistima nego domaćima, a oni koji si to možda i mogu priuštiti, ne žele jer smatraju da ne vrijedi toliko.

- Najvažniji strah hrvatskog turizma ove godine bi trebao biti odnos kvalitete i vrijednosti koje se dobivaju za novac, ako tu pogriješimo, sad ne govorimo samo o domaćim stanovnicima koji su žrtva svega ovoga što se događa oko nas, nego ako narušimo odnos kvalitete i novca, stvarno ćemo biti u problemima, rekao je Ivandić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 05:11