DETALJI VELIKE AKCIJE

Hrvati su ovladali ‘black box‘ metodom za pljačkanje bankomata: Policija objasnila o čemu se radi

U Republici Hrvatskoj prvi ‘black box‘ napadi su otkriveni 2016. te je do sada otkriveno 46 slučajeva

Black Box

 PU primorsko-goranska

Danas je u sjedištu Policijske uprave primorsko-goranske održana konferencija za medije na kojoj je Kristijan Zrinušić, voditelj Službe organiziranog kriminaliteta Policijske uprave primorsko – goranske prezentirao rezultate složenog i opsežnog kriminalističkog istraživanja kojim je razriješen niz kaznenih djela vezanih uz napade na bankomate tzv. ''Black box'' metodom.

image
Pu Primorsko-goranska

Što je Black box?

„Black box“ – napadi na bankomate je takav način počinjenja kod kojeg počinitelji izrežu/rastale/izbuše dio maske bankomata kako bi omogućili pristup kablovima instaliranim unutar bankomata. Osim toga, pod „black box“ napadima podrazumijevamo i načine pristupa kablovima kada počinitelji otključaju masku bankomata te otvore bankomat kako bi pristupili kablovima. Nakon toga korištenjem zlonamjernih software (virusi, kodovi), bankomatu daju nalog za isplatu, tako da otuđe sav novac koji se nalazio u bankomatu, pa su štete vrlo visoke. Poznat je i kao - „Jackpotting“ (širi pojam).

U Republici Hrvatskoj prvi „black box“ napadi su otkriveni 2016. te je do sada otkriveno 46 slučajeva „black box“ napada koji su izvršeni u 7 serija. Svaka od tih serija je dio veće serije napada istih skupina širom Europe.

image
Pu Primorsko-goranska

Ukrali 152.000 kuna

Prilikom prezentacije rezultata kriminalističkog istraživanja i spomenute metode napada na bankomate, Zrinušić je istaknuo da prilikom navedenih napada nije bila ugrožena sigurnost podataka i imovine građana, a kao počinitelji ovih kaznenih djela po prvi put se kao osumnjičenici pojavljuju hrvatski državljani, kako na području naše uprave tako i na području Republike Hrvatske.

Riječ je o trojici hrvatskih državljana u dobi 28, 29 i 33 godine nad kojima su policijski službenici Službe organiziranog kriminaliteta Policijske uprave primorsko – goranske u suradnji s nadležnim policijskim postajama proveli kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje 16 kaznenih djela teške krađe i četiri kaznena djela zlouporabe naprave.

image
Pu Primorsko-goranska

Sumnja se da je prvoosumnjičeni 29-godišnjak u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi, prethodno, u drugoj polovici prošle godine izradio zlonamjerni računalni program te sklopio računalni uređaj prilagođen za počinjenje kaznenog djela neovlaštenim pristupom računalnim sustavima ili podacima.

Potom je, od siječnja ove godine i nadalje, u dogovoru zajedno s drugo ili trećeosumnjičenim ''napao'' bankomate na području Rijeke, Mošćeničke Drage, Kastva, otoka Krka i još nekoliko mjesta na području Primorsko goranske županije te jednom u Istri. Nakon što su pomoću alata napravili otvor u kućištu bankomata, pristupali su računalnom sustavu, odnosno tzv. ''Black box'' metodom.

image
Pu Primorsko-goranska

Kako navode iz policije, na ovaj način su stekli protupravnu imovinsku korist u iznosu od oko 152.000 kuna. Također, u jednom slučaju otuđili su dijelove bankomata (računalo i dr.).

Tijekom kriminalističkog istraživanja obavljene su pretrage nekoliko stanova i osobnih vozila te je pronađena i oduzeta računalna oprema, dio otuđenog novca i drugi predmeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 13:24