KOKAINSKI BOOM

Hrvati su pomahnitali za kokainom, brojke su stravične, ali najviše zabrinjava ono što se događa - u bolnicama!

Konzumacija kokaina porasla je u Hrvatskoj za 20-25 posto, a i analiza otpadnih voda potvrđuje ovaj zabrinjavajući trend

Ilustrativna fotografija

 Marko Todorov/CROPIX

Po ovisnosti o kokainu, kanabisu, MDMA-u i amfetaminima Hrvatska je iznad prosjeka EU, a to znači da je više od 30 posto ili gotovo pola milijuna odraslih u svom životu konzumiralo neku nezakonitu drogu, najviše marihuanu, a potom kokain i ecstasy.

Naime, prema nedavno objavljenom izvješću Europskog centra za nadzor droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA), 83,4 milijuna ili 29 posto odraslih osoba (u dobi od 15 do 64 godine) u Europskoj uniji tijekom života je konzumiralo drogu, pri čemu prednjače muškarci (50,5 milijuna) u odnosu na žene (33 milijuna). Kanabis je i dalje najčešće konzumirana tvar, pri čemu je više od 22 milijuna odraslih Europljana izjavilo da je konzumiralo kanabis u prethodnoj godini.

Porasla konzumacija

Stimulativne tvari druga su najčešće zabilježena kategorija. Procjenjuje se da je u prošloj godini 3,5 milijuna odraslih osoba konzumiralo kokain, 2,6 milijuna MDMA i dva milijuna amfetamine. Prošle je godine otprilike milijun Europljana konzumiralo heroin ili neki drugi nezakoniti opioid, odnosno ta je vrsta droge jedina u padu. No istodobno i dalje čini najveći udio šteta povezanih s nezakonitom uporabom droga. Naime, opioidi se često kombiniraju s drugim tvarima i čine otprilike tri četvrtine slučajeva predoziranja sa smrtnim ishodom prijavljenih u Europskoj uniji za 2020. godinu.

Da je situacija s drogama ozbiljna potvrđuje i dr. Ivan Ćelić iz Psihijatrijske klinike Vrapče te naglašava da primjerice australske statistike bilježe da je u dvije godine trećina mladih koji su doživjeli iznenadnu srčanu smrt koristila ilegalne droge.

image

Ivan Ćelić

Damjan Tadic/CROPIX

"U posljednje tri ili četiri godine u Hrvatskoj je porasla konzumacija kokaina za 20-25 posto. Nekad je postojala razlika u korištenju vrsta droga u europskom prostoru, ali to se potpuno izgubilo. Podaci za Hrvatsku pokazuju da dio ovisnika svakodnevno koristi kanabis, a kokain, MDMA i amfetamini više se koriste tijekom vikenda, što je pokazala i analiza otpadnih voda u Zagrebu", kaže dr. Ćelić.

Dodaje da sve češće u hitne bolničke prijeme dolaze mladi predozirani kokainom. Uglavnom se radi o srčanim smetnjama, ali zapravo podloga je pretjerivanje s kokainom.

Sve više zapljena

Podaci EMCDDA-a procjenjuju da je prošle godine u dobi od 15 do 64 godine u Hrvatskoj bilo oko 150.000 onih koji su koristili kanabis, a ako se to usporedi s podacima od prije desetak godina, njihov je broj udvostručen. U dobi od 15 do 34 bilo ih je dvostruko više, odnosno 20 posto. Tijekom života procjenjuje se da je oko 300.000 građana Hrvatske probalo marihuanu. Kokain ulazi "na velika vrata" diljem Europe, pa i u Hrvatskoj. Procjena je da je lani bilo oko 1,8 posto ili 27.000 ovisnika o toj drogi, kao i da je oko 72.000 ili 4,8 posto onih u dobi od 15 do 64 godine probalo kokain.

Ecstasy ili MDMA, polusintetička psihoaktivna droga, sve je prisutnija i lani ju je u Hrvatskoj konzumiralo oko 1,2 posto ili 18.000 osoba u dobi od 15 do 64, a u dobi od 15 do 34 godine 2,6 posto ili gotovo 20.000 mladih. Amfetamini su bili izbor prošle godine za 27.000 osoba u Hrvatskoj u dobi od 15 do 64 godine i za 26.000 onih u dobi od 15 do 34 godine.

"Zanimljivo je da europski podaci pokazuju da je kokain sad druga najčešće prijavljena droga, kako onih koji su prvi put pristupili liječenju, tako i u dostupnim podacima o akutnoj toksičnosti droga koja se javlja na hitnim odjelima bolnica. Dostupni podaci također sugeriraju da je droga bila uključena u oko petinu smrtnih slučajeva od predoziranja u 2021. godini. Činjenica je da svjedočimo eksploziji ponude i potražnje za svim vrstama droga osim za heroinom", kaže Željko Petrović iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

image

Željko Petković

Zeljko Puhovski/CROPIX

Dodaje da to traži i nove strategije u prevenciji i liječenju ovisnika. Naime, edukacija mora početi od najranije dobi, pa će trebati veća suradnja i obrazovnog i zdravstvenog sustava i veća kontrola svih programa koji se nude za prevenciju i liječenje. Petković naglašava da je broj zapljena droga u Europi sve veći, ali i da su domišljatosti krijumčara također nevjerojatne.

Na milijun 18 ih je umrlo

Zabrinjavajuće su također nove psihoaktivne supstance koje uključuju sintetske kanabinoide, heksahidrokanabinol, sintetske katinone, nove sintetske opioide, benzimidazolne opioide. Prema EMCDDA-u 24 nova kanabinoida činila su više od polovice novih tvari koje su prvi put prijavljene Sustavu ranog upozoravanja EU u 2022.

Krajem iste godine EMCDDA je pratio oko 930 novih psihoaktivnih tvari, od kojih je 41 prvi put prijavljena u Europi. Približno 400 novih psihoaktivnih tvari otkriveno je u zapljenama 2021. godine ine čudi da je u desetak godina broj smrti zbog predoziranja porastao za 69 posto.

Procjene za 2021. govore da je u EU od predoziranja umrlo 18 osoba na milijun stanovnika u dobi od 15 do 64 godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:23