VESELJE NA PRISAVLJU

Hrvati su posjet Svetog Oca najviše pratili na HTV-u. Šprajc: Najgledaniji smo? Hvala ti, Papa!

 Nina Đurđevć/CROPIX

ZAGREB - HTV-ovci imaju razlog za slavlje. Jer, sve emisije posvećene posjetu pape Benedikta XVI. bile su najgledanije upravo na javnoj televiziji. Zahvaljujući Svetom Ocu, podigla se čak i gledanost središnjeg Dnevnika HTV-a koji je prošli tjedan, uoči Papina dolaska, spao na više nego zabrinjavajućih šest posto gledanosti. Međutim, u subotu i nedjelju središnji je HTV-ov Dnevnik bio najgledanija informativna emisija dana, sa subotnjom gledanošću od 11 posto i nedjeljnom od 15,1 posto.

Dnevnik Nove TV u subotu je pratilo 7,5 posto ljudi, a RTL Danas 3,30 posto, dok je u nedjelju Dnevnik Nove TV gledalo deset, a središnju informativnu emisiju RTL Televizije 6,1 posto publike.

HRT pokazao moć

- Što da kažem na ovako lijepe podatke? Nemam riječi! Možda je najbolje da citiram kolegu Branimira Bilića, koji je u nedjelju kao novinar radio prijenos ispraćaja Pape s Plesa, pa da kažem: ‘Hvala ti, Sveti Oče’ - sretno je uskliknuo Zoran Šprajc, urednik HTV-ova nedjeljnog Dnevnika koji je s 15,1 posto bio najgledanija televizijska emisija u Hrvatskoj prošlog vikenda.

- Prijenos Papina posjeta bio je prilika da HRT pokaže svu svoju kreativnu, profesionalnu i tehničku snagu kada je u pitanju ovako snažan medijski događaj. Ponosni smo i zadovoljni što je subotnje bdijenje mladih s Papom na Trgu bana Jelačića na našem programu pratilo 590.000 gledatelja, dok je svetu misu, održanu na Hipodromu, na HTV-u gledalo više od 515.000 ljudi.

U realizaciji prijenosa sudjelovalo je više od 400 djelatnika, a priznanje za uspješno obavljen posao dobili smo od naših gledatelja koji su, među ostalim, iskazali želju da se prijenos Papina posjeta objavi i na DVD-u - rekla je Gordana Mrđen, v.d. glavne urednice HTV-a koji je izravno prenosio sve događaje tijekom Papina posjeta Hrvatskoj i ustupio ih i za međunarodnu razmjenu.

Za Papu 50 kamera

Posao su HTV-ovci obavili uz pomoć šest televizijskih, reportažnih i satelitskih kola, troja tonska, dva reporterska radijska vozila i dvije TV režije. Posjet Svetog Oca pratio se sa 50 kamera, a prolazak Pape gradom iz dva helikoptera. Prema prvim procjenama, taj je projekt stajao oko 500.000 kuna, no cijeli će trošak na kraju vjerojatno iznositi milijun kuna.

Subota, 4. lipnja top-emisije

1. HTV, Papa u Hrvatskoj, od 19 do 21.30 sati - 14,1 posto gledanosti

2. Nova TV, film Naš čovjek iz sjene - 11 posto

3. HTV, Dnevnik - 11 posto

4. RTL Televizija, film Arthur u zemlji Minimoya - 9,1 posto

5. HTV, Papa u Hrvatskoj, od 17.30 do 19 sati - 8,8 posto

Nedjelja 5. lipnja top-emisije

1. HTV, Dnevnik - 15,1 posto

2. HTV, Nedjeljom u 2 - 12,5 posto

3. HTV, Papa u Hrvatskoj, prijenos s Hipodroma - 12,4 posto

4. HTV, TV kalendar - 12,3 posto

5. RTL Televizija, Big Brother - 11,7 posto

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 12:02