IMA SE, MOŽE SE

Hrvati sve više putuju, a evo koliko troše na putovanjima, rezultati istraživanja mogli bi vas iznenaditi

Adventska putovanja u europske gradove najčešći su odabir hrvatskih građana u zimi. Planira ih gotovo svaki ispitanik

Advent u Beču (arhivska fotografija)

 Joe Klamar/AFP

Hrvatski građani ove godine više su putovali nego lani, a s obzirom na to da ih više nego prošle godine planira putovati i zimi, posebice u inozemstvo, očekuje se nastavak trenda porasta domaćih putovanja, pokazalo je uz ostalo novo istraživanje MasterIndex.

O tom su istraživanju izvijestili iz Mastercarda. To je njihovo redovno istraživanje o navikama putovanja provedeno u listopadu ove godine na uzorku od tisuću ispitanika, kod kojih 60 posto dominiraju putovanja na odmor. Na poslovna putovanja u 2023. išlo je oko 40 posto anketiranih, a u prosjeku su poslovno putovali tijekom godine oko tri puta, dok su na odmor išli oko pet puta u godini.

Prema učestalosti, putovanja hrvatskih građana u 2023. nadmašila su i 2019., s time da su po Hrvatskoj putovali godišnje oko tri puta, a lani je to bilo oko 2,5 puta, dok su u inozemstvo, većinom po zemljama eurozone, putovali također više, s 0,7 u 2022., na 1,1 putovanje u 2023.

Zimska putovanja u porastu

Bez obzira na to radi li se o jednodnevnim ili višednevnim putovanjima, više hrvatskih građana ove zime planira putovati, 46 posto, što je za devet postotnih poena više nego lani.

U inozemstvo pak češće planiraju putovati mladi od 18 do 29 godina, kao i žene te pojedinci s primanjima višim od 1200 eura, i to najviše njih iz Istre, Primorja, Gorskog kotara te Dalmacije.

Adventska putovanja u europske gradove najčešći su odabir hrvatskih građana u zimi. Planira ih gotovo svaki ispitanik, a svaki četvrti planira odlazak na skijanje, dok svaki peti planira putovanje za doček Nove godine u neki od europskih gradova.

Uz to, više od polovice ispitanika planiraju putovati izvan Europe, dulje od osam dana.

Na putovanjima se povećao i prosječan iznos potrošnje u inozemstvu, za 93 eura, odnosno 664 eura u 2022., na 757 eura u 2023. godini.

Pritom muškarci u prosjeku češće troše više od žena. Svaki četvrti ispitanik navodi trošak od 501 do 1000 eura za putovanje u inozemstvo u svrhu odmora, dok ih gotovo polovica planira platiti putovanja u inozemstvo debitnom karticom, a gotovinom oko 31 posto anketiranih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:56