UVJETI ZA PUŠTANJE

Hrvati uhićeni u Zambiji platili su jamčevinu, ali i dalje se nalaze u pritvoru: Otkriveno gdje je zapelo

Novo ročište zakazano je za šest dana (u ponedjeljak), a djeca su trenutačno u sigurnim rukama i pod nadzorom centra za socijalnu skrb.

Hrvatski državljani uhićeni u Zambiji

 Mwebantu.com

Osmero Hrvata uhićenih u Zambiji pod sumnjom za pokušaj trgovanja djecom iz DR Konga i dalje su u pritvoru, saznajemo iz izvora bliskih Ministarstvu vanjskih poslova i odvjetničkom timu koji zastupa uhićene. Navodno je zapelo na reguliranju boravišta u Zambiji, što je sud u zambijskom gradu Ndola postavio kao jedan od uvjeta za puštanje osumnjičenih iz pritvora.

Prema informacijama koje je objavio Dnevnik Nove TV, čeka se da osumnjičenici riješe problem vize, čije izdavanje stoji novih 1000 dolara po osobi. Bez vize reguliranje boravišta navodno nije moguće.

Podsjetimo, uhićeni Hrvati posvojili su lani četvero djece iz DR Konga, a sudske odluke o posvojenju izdane u toj afričkoj državi verificirali su i hrvatski sudovi te su djeca od nadležnih službi RH dobila hrvatsko državljanstvo i putovnice. No posvojitelji po djecu nisu otišli u DR Kongo, već su ih čekali u Zambiji, blizu granice. Kad su 7. prosinca s djecom željeli napustiti zemlju, uhićeni su i pritvoreni.

Prošli tjedan sud je uvažio zahtjev njihova odvjetnika da se brane sa slobode, ali je postavio uvjete za to: da svaki uhićenik uplati jamčevinu od 1000 dolara, da za svakoga od njih jamče po dva zambijska državljana, da predaju putne isprave te da do okončanja postupka borave u Zambiji.

Kako saznajemo, jamčevina je odmah uplaćena, odvjetnički tim i veleposlanstvo pronašli su i 16 Zambijaca koji su trebali jamčiti da osmero Hrvata neće pobjeći nakon što napuste zatvor u Zambiji, no zapelo je na reguliranju boravišta.

Sad je za uhićene Hrvate ključni problem migracijska viza - naime, istekao im je period koji su prijavili prilikom ulaska u zemlju, a trebaju regulirati prebivalište i do kraja suđenja ne smiju napuštati grad.

Zatvor u kojemu se nalaze ima kapacitet za 1500 zatvorenika, no unutra ih je navodno natiskano i 6000, objavio je RTL Danas.

Novo ročište zakazano je za šest dana (u ponedjeljak), a djeca su trenutačno u sigurnim rukama i pod nadzorom centra za socijalnu skrb.

Sandra Marković, odvjetnica jednog od uhićenih parova, potvrdila je za RTL Danas da su uhićeni Hrvati ispunili sve uvjete te još preostaje administracija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:49