ZGROŽENA LJUDSKA PRAVA

'HRVATI, ZAŠTITITE PRAVA TRANSRODNIH OSOBA!' Vijeće Europe apelom upozorava Hrvatsku

Vijeće Europe upozorilo je Hrvatsku da je reforma Zakona o državnim maticama dobra prilika da se zaštite ljudska prava svih transrodnih osoba.

“U skladu s presudom Europskog suda za ljudska prava, Odbor ministara Vijeća Europe zatražio je od zemalja članica da zajamče u svim područjima života sveobuhvatno pravno priznavanje promjene spola, prije svega da omoguće promjenu imena i spola transrodnim osobama u službenim dokumentima, na brz, transparentan i pristupačan način”, piše u u pismu koje je povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe Nils Muižnieks poslao ministru uprave Arsenu Bauku i predsjednici Saborskog odbora za ravnopravnost spolova Nensi Tireli.

“Moje je stajalište da prepostavka pravnog priznavanja spola ne smije biti podvrgavanje operaciji koja vodi sterilitetu ili liječnički tretmani koji mogu naštetiti autonomnosti, zdravlju ili dobrobiti pojedinca.

Svaki zahtjev za dostavljanje liječničke dijagnoze treba preispitati u cilju uklanjanja prepreka za djelotvorno uživanje ljudskih prava, uključujući pravo na samoodređenje glede nečijeg spola kod transrodnih osoba”, stoji u pismu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 15:26