JUTARNJI DOZNAJE

Hrvati zatočeni u Zambiji sudu dostavili možda i ključni dokaz

Puštanje na slobodu tijekom istrage Hrvati sa strepnjom iščekuju s obzirom na uvjete u zambijskim zatvorima

Hrvatski državljani uhićeni u Zambiji

 Stafrance Zulu/Cropix/Cropix

Obitelji osmero hrvatskih državljana uhićenih prije mjesec dana u Zambiji zbog sumnji na trgovanje djecom s neizrecivom tjeskobom čekaju hoće li četiri hrvatska para biti zadržana i u istražnom zatvoru u kojemu su od 7. prosinca ili će im se omogućiti obrana sa slobode. Odluka je to koju bi sudac kaznenoga suda u zambijskoj Ndoli, David Makalicha, trebao objaviti danas.

Jedan od strateških poteza koji su dogovorili s odvjetničkim timom jest da se sudu dostave dokazi da su djeca posvojena u DR Kongu doista imala uvjete za posvojenje te da su se biološke majke doista odrekle roditeljske skrbi. Kako doznajemo, ti materijali za sud već su prikupljeni.

Na prošlom ročištu odvjetnik uhićenih hrvatskih državljana, imenovan po službenoj dužnosti, predložio je da se hrvatskim parovima istražni zatvor zamijeni plaćanjem jamčevine. Tome se usprotivio državni odvjetnik, a ključni argument tužiteljstva je opasnost od bijega.

Male šanse

Tračak nade da bi sud ipak mogao odobriti jamstvo ulila je izjava tužitelja koji je rekao da posredno, dakle odluči li sud ipak odobriti jamstvo, Hrvati moraju regulirati boravište u Zambiji tijekom trajanja postupka, no za to su, kako su nam rekli zambijski novinari, male šanse.

Odluči li sud ipak prihvatiti prijedlog obrane, iznos jamstva u Zambiji određuje sud. Premda je istražni zatvor samo mjera i nema veze s utvrđivanjem krivnje, s obzirom na uvjete u zambijskim zatvorima te činjenicu da uhićeni hrvatski državljani otežano komuniciraju s rodbinom, puštanje na slobodu, čak i privremeno, značilo bi puno.

Još osmero djece u DR Kongu posvojili hrvatski roditelji, sad ne mogu do njih

Čak 131 dijete posvojeno je iz DR Konga od 2012. do danas, a nijedno dijete nije bilo pod nadzorom hrvatskih centara za socijalnu skrb nakon dolaska u Hrvatsku, otkrio je jučer ministar socijalne politike Marin Piletić.

Također, Piletić je rekao kako je još osmero djece iz DR Konga posvojeno, odnosno da imaju pravomoćne sudske odluke o posvojenju, ali da roditelji iz Hrvatske nisu još otišli po njih, te da su kontaktirali Ministarstvo nakon slučaja iz Zambije. - Mi smo detektirali da u Hrvatskoj postoji nekolicina parova koji su iz DR Kongo ishodili sudske odluke o posvojenju.

Te parove, koji još nisu otišli po djecu, kontaktirali su predstavnici CZSS-a, koji ih je uputio da provjere legalnost svih odluka koje imaju - rekao je Piletić. Zato će sada država krenuti u izmjene zakonskih okvira o međudržavnim posvojenjima, a među najvažnijim bit će upravo ona o obaveznom šestomjesečnom nadzoru nadležnog centra nad djetetom.

Regulirat će se i postupak posvojenja na način da će se provjeravati jesu li osobe upisane u registar potencijalnih posvojitelja, a sudovi će morati detaljnije kontrolirati sudske odluke države iz koje se posvajaju djeca. Službenik Veleposlanstva RH u Pretoriji, postupajući u okvirima Bečke konvencij, bit će i danas na ročištu.

- Tijekom boravka u Zambiji, službenik veleposlanstva pokušao je posjetiti djecu koju su preuzele službe socijalne skrbi, no posjet mu je bio onemogućen. Prema informacijama dobivenim od zambijskih vlasti, djeca su na sigurnom i nisu ugrožena ni na koji način - odgovorili su nam iz MVEP-a. (G. Penić, D. Miljuš)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:49