NESPREMNOST ZA MOBILNOST

HRVATIMA DRAŽE BITI NEZAPOSLEN NEGO OTIĆI RADITI U DRUGI GRAD Objavljeni porazni rezultati istraživanja

 Goran Mehkek / CROPIX

Od 370.000 nezaposlenih na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje , samo bi njih 3300 otišlo u drugu državu ako bi na taj način dobili posao, a tek njih 6300 spremno je za radno mjesto otići u drugi grad. Samo 11.000 nezaposlenih uložilo bi u svoju edukaciju ako bi to poboljšalo šansu za pronalazak posla. Porazni su to podaci iz ankete Zavoda za zapošljavanje koje je objavila danas Tatjana Dalić, pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava.

- Najveći problem na hrvatskom tržištu rada je mobilnost i to ne samo zaposlenih nego i nezaposlenih i poslodavaca - kazala je Tatjana Dalić u raspravi o promjenama na tržištu rada koje se očekuju nakon ulaska Hrvatske u Europsku Uniju. Okrugli stol održan je na drugom danu “HR Days” konferencije s područja upravljanja ljudskim resursima koju su u Rovinju organizirali portal MojPosao i tvrtka Selectio.

Uz ionako lošu obrazovnu strukturu i nedostatak kompetencija nezaposlenih, nespremnost na mobilnost tako samo dodatno smanjuje šanse nezaposlenih na tržištu rada. Prema svemu sudeći, to će se minimalno promijeniti i nakon ulaska Hrvatske u EU premda im se otvara europska mreža zavoda za zapošljavanje u kojoj je trenutno 1,3 milijuna radnih mjesta i 30.000 poslodavaca.

Menadžer ljudskih resursa Googlea Marek Mos procjenjuje kako je dosta sličnosti između Hrvatske i Poljske.

- S jedne strane Poljaci nisu bili spremni zbog posla otići 50 kilometara dalje, ali su bili spremni otići 2000 kilometara dalje, primjerice u Veliku Britaniju. Jasno je zašto - kazao je za Jutarnji menadžer Googlea Mos.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:34