VEĆI BROJ STRANIH, ALI I DOMAĆIH GOSTIJU NEGO LANI

Hrvatima je dosta krize. Ovo će ljeto svi trošiti na Jadranu

Neredi u Tunisu i Grčkoj naveli su naše građane da u Hrvatskoj ljetuju više nego ranijih godina

ZAGREB - Neradni blagdan Tijelovo, koji se slavi u europskim zemljama, privukao je veći broj stranih i domaćih turista.

U Dubrovniku ljetuje već 10.500 gostiju, a u Splitu 5000. Zvonko Šupe, direktor TZ Zadra, kaže kako zbrajaju rezultate za ovaj vikend, no situacija je solidna, a domaćih je gostiju sve više.

Veći booking

Porast domaćih gostiju bilježe i druga mjesta. Hrvati su nacija koja se bez obzira na sve ne odriče ljetovanja. Zadnje dvije, tri godine malo su se uplašili krize, no prvi podaci govore da im je sada već dosta straha i štednje.

Zaključak je to predstavnika vodećih turističkih kompanija, čije najoptimističnije prognoze govore o čak 90 posto građana (od onih koji će ići na ljetovanje) koji će svoj novac ostaviti upravo na Jadranu. Za to su najviše zaslužni neredi u donedavno vrlo traženim i jeftinijim inozemnim destinacijama poput Tunisa, Egipta i Grčke.

- U ovom trenutku bilježimo porast domaćih klijenata na Jadranu, i to dosta veći nego lani u isto vrijeme - tvrdi Boris Teški, predsjednik Adriatica.net-a. U svibnju ove godine je čak 25 posto domaćih gostiju više rezerviralo booking nego u istom mjesecu lani.

- Hrvatima je očito već dosta tog grča zbog krize i ove su se godine poželjeli opustiti. Zadnje podatke imamo za početak lipnja, kada smo zabilježili oko 3 posto veći interes nego u lipnju 2010.

Optimistične prognoze

Kad se zbroje svibanj i lipanj, trend rasta kreće se od 20 do 30 posto, što je rekord. Radimo i aranžmane za inozemstvo, ali primjećujemo pojačan interes za Jadran. Pri izboru su veliku ulogu odigrali neredi u Tunisu i Grčkoj - kaže Kristijan Gržetić iz Adriatica. net-a. Uspoređujući te prognoze s istraživanjem GfK o lanjskim godišnjim odmorima, može se zaključiti da se domaći gost konačno vraća na svoje more.

- Na odmor je u 2010. godini planiralo ići oko 52% građana, a realiziralo ga je oko 41%. Planovi za 2011. godinu su na razini oko 51%, odnosno 2 milijuna građana koji planiraju korištenje godišnjeg.

Hoće li se ti planovi ostvariti, nije moguće predvidjeti jer se očekuje da će dosta gostiju navaliti na last minute aranžmane. Mnogi će ljetovati i u vlastitom “aranžmanu” s obzirom na to da čak trećina građana posjeduje nekretnine za odmor, većinom na obali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:03