U SRBIJI SE NASLAĐUJU

‘Hrvatima su zbog pohlepe propali lipanj i dio srpnja. Sad imaju novu taktiku, jasno je što se događa...‘

Jedna turistkinja tvrdi da su cijene u kolovozu u Splitu, Šibeniku i na Murteru vrlo slične onima u Beogradu
 Damir Škomrlj/Cropix

U srpskim medijima ovih dana se poprilično piše o hrvatskom turizmu. Kurir je objavio nekoliko članaka o srpskim turistima i njihovoj percepciji cijena na hrvatskoj obali koje su ove godine, kako neki kažu, "otišle u nebo", ali tvrde i da su se u nekim slučajevima brzo s tog neba i spustile, "jer su Hrvati shvatili da su sami sebi pucali u nogu."

U jednom od tekstova na Kuriru turistkinja iz Srbije je ispričala svoj doživljaj ljetovanja na hrvatskoj obali uz tvrdnje kako je očekivala izrazitu skupoću, ali na njeno čuđenje ispostavilo se da su cijene u kolovozu u Splitu, Šibeniku i na Murteru vrlo slične onima u Beogradu. Srpski medij tvrdi kako je razlog taj što je "slabija turistička sezona u prvom dijelu ljeta navela mnoge trgovce i iznajmljivače da cijene značajno snize".

U članku se tvrdi da su s plaža u Hrvatskoj nakon prvog dijela ljeta nestali Nijemci, Talijani, Česi i Poljaci, a zamijenili su ih uglavnom Slovenci, Bosanci i Srbi. Tvrde i da je ostalo nešto Austrijanaca i poneki Nijemac, ali u manjoj mjeri nego prijašnjih godina.

U centru Splita se, prema priči ove turistkinje, za 2 eura može pronaći kuglica sladoleda koja izgleda kao dvije, nektarine za 2 eura, tikvice za euro, a svježa morska riba za manje od 10 eura. Na Braču su cijene još i povoljnije, kaže. Cijene po restoranima su, prema njoj, kao u "‘srcu" Beograda‘. Primjerice, lignje su 14 eura, crni rižoto 15 eura, ćevapi 12, a porcija morske ribe oko 25 eura.

Kako tvrdi, objašnjenje je dobila od jednog mještanina na otoku Braču. On joj je navodno kazao: - Sami smo sebi pucali u nogu. Digli su cijene i za inflaciju, i za veću maržu, i za Jadran. Nakarikali sve što su mogli. Zbog pohlepe je propao i lipanj i prvi dio srpnja, pa su sada sve okrenuli. Polovicom prošlog mjeseca su spustili cijene i sad su restorani puni, ljudi kupuju i ne šetaju praznih ruku.

Prema Kuriru, u Hrvatskoj je početkom ove sezone ono što je nekad koštalo kunu, sad koštalo euro. Cijene smještaja su odletjele u nebo pa su neke cijene bile povećane i za 30 posto.

U drugom Kurirovom tekstu govori se o srpskim turistima koji su u Baškoj na Krku ostali šokirani činjenicom da se na plaži naplaćuje tuširanje, i to za vrtoglavih 50 centi.

- Hrvati su prešli granicu, tuširanje na plaži je 50 centi. Svašta sam do sada plaćao, ali to nisam - piše u objavi na Twitteru koju je prenio Kurir.

Neki su na tu objavu odgovorili tvrdnjom da su bili u Hrvatskoj, ali da se nigdje nije naplaćivao tuš. Neki su komentirali kako Grci već odavno to naplaćuju, a da se takva naplata pojavila i na nekim lokacijama u Crnoj Gori.

- Sljedeća stavka koja će se naplaćivati je ulazak u vodu, komentirao je takvu situaciju jedan od korisnika Twittera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 07:34