DOKAZIVANJE STATUSA

HRVATSKA 24 GODINE NAKON OLUJE DOBILA 1.687 NOVIH BRANITELJA Ta brojka nije konačna, zahtjevi se još uvijek mogu podnositi

 Danijel Soldo / CROPIX

Hrvatska je gotovo 24 godine nakon Oluje, odnosno završetka borbenih aktivnosti za oslobođenje dijela svog teritorija dobila 1.687 novih branitelja. Novi branitelji taj status su uspjeli dokazi gotovo četvrt stoljeća nakon završetka rata jer je Zakonom o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata sadašnja Vlada nanovo otvorila mogućnost da taj status dokazuje, iako je prethodno krajnji rok bio do 2009. godine.

No, broj novih branitelja vjerojatno se neće zaustaviti na tome jer su Ministarstvo obrane i Ministarstvo unutarnjih poslova, prema odgovorima na upit Novog lista, dosad dobili ukupno 10.600 zahtjeva za priznavanje tog statusa.

Znatno veći broj zahtjeva stigao je u MORH, iz kojeg tvrde da su do 3. svibnja ove godine zaprimili ukupno 9.529 zahtjeva za ostvarivanje statusa hrvatskog branitelja. Od toga su riješili 2.759 zahtjeva, a njih 1.367 je dobilo pozitivan odgovor. To znači da su preostala 1.382 zahtjeva riješena negativno, odnosno da u tim slučajevima građani nisu uspjeli dokazati da im pripada status branitelja.

Iz MUP-a odgovaraju da su oni dobili 1.071 zahtjev za priznavanje statusa hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata.

- Navedeni status je priznat u 320 zahtjeva, dok je 391 zahtjev za utvrđivanje navedenog statusa odbijen. Ostali zahtjevi se nalaze u postupku rješavanja - poručuju iz MUP-a. Računica kaže da su ta dva ministarstva od 10.600 dosad prispjelih zahtjeva riješili njih 3.470, što je malo više od jedne trećine.

Dosad je 47,3 posto riješenih zahtjeva završilo priznavanjem statusa branitelja, dok je nešto više od polovine odbijeno, što znači da bi, ako se taj omjer zadrži, od dosad pristiglih zahtjeva Hrvatska na kraju mogla dobiti oko pet tisuća novih branitelja. S obzirom na to da se zahtjevi još uvijek mogu podnositi, to ne mora biti konačni broj novih branitelja.

Kad je u prosincu 2017. godine Vlada donijela novi zakon, a ministar branitelja Tomo Medved zatvorio za javnost Registar branitelja, u njemu je bilo 505.694 branitelja, no brojka je sada povećana za dodatnih 1.687, javlja Novi list.

Novi zakon je predvidio da se status branitelja, osim pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, u što su uključeni Zbor narodne garde, Hrvatska vojska, pripadnici ministarstva nadležnog za obranu, policije, ministarstva nadležnog za unutarnje poslove i Hrvatskih obrambenih snaga, prizna i pripadnicima Narodne zaštite 'ako su bili angažirani najmanje 100 dana u razdoblju od 30. srpnja 1991. do 31. prosinca 1991.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. studeni 2020 14:40