IMD SVJETSKA LJESTVICA

Hrvatska 55. u svijetu po digitalnoj konkurentnosti, u odnosu na prošlu godinu pali smo za tri mjesta

Hrvatska je na ljestvici najbolje pozicionirana u stupu znanja, a najslabije u spremnosti za budućnost
Softverska tvrtka, Ilustracija
 Berislava Picek/Cropix

Hrvatska je na novoj IMD-Svjetskoj ljestvici digitalne konkurentnosti 2021. zauzela 55. mjesto među ukupno 64 vodeće svjetske ekonomije, što je pogoršanje hrvatske pozicije za tri mjesta u odnosu na 2020., izvijestilo je u srijedu Nacionalno vijeće za konkurentnost (NVK).

"Hrvatska je pokazala da je unatoč nekim dobrim pokazateljima, poput prihvaćanju znanja i tehnologije, ipak još inertna u stvaranju boljeg okvira za budućnost prepreka povećanju digitalne konkurentnosti. Na sadašnju slabiju poziciju Hrvatske vjerojatno je negativno utjecalo i iseljavanje digitalnih stručnjaka, posebice mladih, te je stvaranje poticajne i razvojne društvene klime i posebno u digitalnom prostoru, hrvatski prioritet", ocijenio je predsjednik NVK Ivan Mišetić.

Hrvatska je za 2021. na IMD svjetskoj ljestvici digitalne konkurentnosti 'pala' za tri mjesta, na 55., i to najviše zbog slabosti indikatora obuke zaposlenika, tehnološkog razvoja i aplikacija, prilika i prijetnji, agilnosti kompanija i javno-privatnog partnerstva, ističu iz Nacionalnog vijeća.

image
Hrvatska 55. u svijetu po digitalnoj konkurentnosti
Nacionalno Vijeće Za Konkurentnost

S druge strane, ima indikatora koji pozitivno utječu na poziciju Hrvatske, a to su odnos učenik/profesor u tercijarnom obrazovanju, veliki broj žena istraživača, 'grantovi' za patente visoke tehnologije, investicije u telekomunikacije te pretplatnici mobilnog širokopojasnog interneta.

Ukupno gledano, Hrvatska je na ljestvici najbolje pozicionirana u stupu znanja (na 47. mjestu), a najslabije u spremnosti za budućnost (na 60. mjestu).

Iza Hrvatske su Meksiko, Peru, Filipini, Južna Afrika, Argentina i još par dalekih zemalja, što pokazuje da je Hrvatska na najnižoj poziciji na to ljestvici među svim rangiranim europskim, odnosno EU zemljama.

SAD, Hong Kong i Švedska predvodnici na digitalnoj ljestvici

Vodeći na IMD ljestvice digitalne konkurentnosti su SAD, Hong Kong i Švedska, koje slijede Danska, Singapur, Švicarska, Nizozemska, Tajvan, Norveška i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAR).

Nacionalno vijeće za konkurentnost (NVK) partner je Instituta za razvoj poslovnog upravljanja-IMD iz Lausanne (Švicarska), koji je objavio rezultate izvješća s ljestvicom digitalne konkurentnosti za 2021., koja mjeri sposobnost i spremnost zemalja da usvoje i istraže digitalne tehnologije kao ključnog pokretača ekonomske transformacije u poslovanju, upravljanju i širem društvu.

image
Hrvatska 55. u svijetu po digitalnoj konkurentnosti
Nacionalno Vijeće Za Konkurentnost

Ta se sposobnost i spremnost zemalja temelji na analizi triju faktora - znanju, tehnologiji i spremnosti za budućnost, pri čemu se svaki faktor dijeli u tri pod-faktora koji sadrže ukupno 52 kriterija. Znanje se pritom odnosi na nematerijalnu infrastrukturu koja naglašava proces digitalne transformacije kroz spoznaju, razumijevanje i učenje novih tehnologija, tehnologija procjenjuje cjelokupni kontekst kroz koji je omogućen razvoj digitalnih tehnologija (zakonodavni okvir, dostupnost kapitala za ulaganja i tehnološka infrastruktura), dok se putem faktora spremnosti za budućnost ispituje stupanj usvajanja tehnologije od strane Vlade, gospodarstva i društva općenito.

Za istraživanje digitalne konkurentnosti koriste se i statistički te podaci prikupljeni u istraživanju mišljenja gospodarstvenika, a istraživanje je provedeno u veljači i ožujku ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. prosinac 2023 11:17