NOVA OGRANIČENJA

Hrvatska agencija za lijekove upozorava na moguću štetnost dva lijeka za trudnice

Ovi lijekovi su namijenjeni u liječenju epilepsije i prevenciji migrenskih glavobolja nakon pažljive procjene drugih prikladnih načina liječenja

Ilustrativna fotografija

 Jamie Grill/Tetra Images/Profimedia/Jamie Grill/tetra Images/profimedia

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) je uputila pismo zdravstvenim radnicima o novim ograničenjima za sprječavanje izlaganja tijekom trudnoće lijekovima koji sadrže topiramat. Radi se o dva lijeka.

- Nositelji odobrenja Johnson & Johnson S.E. d.o.o. i Belupo lijekovi i kozmetika d.d. su u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i Europskom agencijom za lijekove (EMA) uputili pismo zdravstvenim radnicima o novim ograničenjima za sprječavanje izlaganja tijekom trudnoće lijekovima koji sadrže topiramat. Ovi lijekovi su namijenjeni u liječenju epilepsije i prevenciji migrenskih glavobolja nakon pažljive procjene drugih prikladnih načina liječenja, objavljeno je.

- Ako se primjenjuje tijekom trudnoće, topiramat može uzrokovati velike kongenitalne malformacije i restrikciju fetalnog rasta. Nedavni podaci također upućuju na potencijalno povišen rizik od neuroloških razvojnih poremećaja, uključujući poremećaje iz spektra autizma, intelektualne poteškoće ili poremećaje pažnje s hiperaktivnošću (engl. attention deficit hyperactivity disorder, ADHD), nakon primjene topiramata tijekom trudnoće.

Nove kontraindikacije odnose se na liječenje epilepsije tijekom trudnoće, osim ako ne postoji druga prikladna zamjenska terapija, te u žena reproduktivne dobi koje ne koriste visoko učinkovitu kontracepciju. Jedina iznimka su žene za koje ne postoji prikladna alternativna terapija i koje planiraju trudnoću te su u potpunosti informirane o rizicima primjene topiramata tijekom trudnoće.

Topiramat je već od ranije kontraindiciran za prevenciju migrene u trudnoći i u žena reproduktivne dobi koje ne koriste visoko učinkovitu kontracepciju.

Liječenje djevojčica i žena reproduktivne dobi mora započeti te ga mora nadzirati liječnik s iskustvom u liječenju epilepsije ili migrene. Potrebu za liječenjem potrebno je ponovo procijeniti najmanje jedanput godišnje.

Zbog potencijalne interakcije, ženama koje uzimaju sistemske hormonske kontraceptive je također potrebno savjetovati korištenje i mehaničkih metoda kontracepcije.

U žena reproduktivne dobi koje trenutačno primjenjuju topiramat potrebno je ponovo procijeniti terapiju kako bi se provjerilo pridržavaju li se programa prevencije trudnoće, stoji u pismu HALMED-a zdravstvenim radnicima.

- Podaci iz dvaju opservacijskih ispitivanja temeljenih na populacijskom registru, koja su u velikoj mjeri koristila isti skup podataka iz nordijskih zemalja, upućuju na to da bi prevalencija poremećaja iz spektra autizma, intelektualnih poteškoća ili poremećaja pažnje s hiperaktivnošću (ADHD) mogla biti 2 do 3 puta veća u gotovo 300 djece majki s epilepsijom koja su bila izložena topiramatu in utero, u usporedbi s djecom majki s epilepsijom koja nisu bila izložena antiepilepticima.

Treće opservacijsko kohortno ispitivanje iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) nije pokazalo povećanu kumulativnu incidenciju navedenih ishoda do 8. godine života djeteta u otprilike 1000 djece majki s epilepsijom koja su bila izložena topiramatu in utero, u usporedbi s djecom majki s epilepsijom koja nisu bila izložena antiepilepticima.

Od ranije je poznato da topiramat može uzrokovati velike kongenitalne malformacije i restrikciju fetalnog rasta ako se primjenjuje u trudnoći: Novorođenčad izložena topiramatu u monoterapiji in utero ima približno 3 puta povećan rizik od velikih kongenitalnih malformacija, uključujući rascjep usne/nepca, hipospadije i anomalije koje uključuju druge organske sustave, u usporedbi s referentnom skupinom koja nije bila izložena antiepilepticima. Apsolutni rizici od velikih kongenitalnih malformacija nakon izlaganja topiramatu prijavljeni su u rasponu od 4,3% (1,4% u referentnoj skupini) do 9,5% (3% u referentnoj skupini).

Podaci iz registara trudnoće ukazali su na veću prevalenciju niske porođajne mase (< 2,500 grama) i novorođenčadi koja je premala za gestacijsku dob (engl. small for gestational age, SGA; definirano kao tjelesna masa pri porođaju ispod 10. percentila korigirano za njihovu gestacijsku dob, stratificirano prema spolu) kod monoterapije topiramatom. Prema sjevernoameričkom registru trudnoće uz antiepileptike (engl. North American Antiepileptic Drug Pregnancy Registry), rizik od premale novorođenčadi za gestacijsku dob u žena koje su primjenjivale topiramat bio je 18%, u usporedbi s 5% premale novorođenčadi u žena bez epilepsije, koje nisu uzimale antiepileptike.

U žena reproduktivne dobi koje trenutačno primjenjuju topiramat, terapiju je potrebno ponovo procijeniti kako bi se provjerilo pridržavaju li se programa prevencije trudnoće, dodaje se u pismu HALMED-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 21:13