StoryEditor
VJERA I IZBORI

HRVATSKA BISKUPSKA KONFERENCIJA BIRAČIMA 'Izađite na izbore, onaj tko ostane kod kuće na neki način nije izvršio svoju građansku dužnost'

Hrvatska biskupska konferencija
 Ranko Šuvar / CROPIX

Hrvatska biskupska konferencija (HBK) pozvala je u srijedu birače da izađu na izbore za Europski parlament, a njezin tajnik Vladimir Dugalić rekao je kako žele pozvati vjernike na odgovorno ponašanje ne ulazeći u slobodu njihova izbora i potaknuti ih da izađu na izbore, podsjetivši da vjera ima društvenu dimenziju i nije samo privatna stvar pojedinca.

Naveo je da katektizam Katoličke crkve i kompendij socijalnog nauka Crkve ističu da među neke temeljne dužnosti vjernika pripada i izaći na izbore i birati javnu vlast. I izbori za Europski parlament spadaju u tu kategoriju, naši predstavnici ulaze u zakonotvorno tijelo koje utječe i na naš život u Hrvatskoj.

"Ako netko ostane kod kuće i ne izađe na izbore onda na neki način nije izvršio svoju građansku dužnost", istaknuo je Dugalić na konferenciji za novinare. Ustvrdio je kako se to iz vjerničke perspektive može smatrati i neodgovornim, jer drugima prepušta da odlučuju u njegovo ime.

Osvrnuo se na izjavu Inicijative kršćana za Europu u kojoj se ističe da u sadašnjem, globalnom geopolitičkom kontekstu Europa može i mora prihvatiti odgovornost i usuditi se provoditi prioritete - solidarnošću ponovno graditi vezu među ljudima, te iskazati brižnost za zajednički dom kroz pitanje imigranata i klimatskih promjena.

Iz Inicijative pozivaju građane EU-a da glasuju kako bi se nadišla postojeća nerazumijevanja i napetosti unutar EU, posebice između sjevera i juga, istoka i zapada. Vjerujemo u budućnost ujedinjene Europe, zasnovane na solidarnosti i humanocentričnu uniju, koja štiti svoje građane i diljem svijeta je pošten partner. Zauzeti smo za osnaženje nade koju nosi zajednički europski projekt i na tom tragu je i izjava HBK o predstojećim izborima za Europski parlament, naglasio je Dugalić.

Ljudski rad i dostojanstvo sve ugroženiji

Član HBK-a Neven Šimac istaknuo je da se nalazimo u vremenu promjena kada je važno vidjeti u kojoj mjeri i može li pojedina država sama odgovoriti na izazove vremena ili treba biti zajedno u prostoru koji štiti i promiče ugrožene vrijednosti.

Upozorio je kako su ljudski rad i dostojanstvo sve više ugroženi sve većim fragmentiranjem rada i prekarnošću, ugrožena su i neobnovljiva dobra zemlje i biološka raznolikost. Njih treba očuvati, a EU čini pionirske aktivnosti u odnosu na ostali dio svijeta.

Na nama je da se pobrinemo za naraštaje koji dolaze, nemamo pravo odustati, apstinirati i kritizirati ako se sami ne pokrenemo, jer je Europski parlament postao stvarni zakonotvorac EU-a i donosi opća pravila, kazao je.

Član HBK-a Nenad Hlača podsjetio je kako je Hrvatska ušla u EU u dugotrajnom i za Hrvate često ponižavajućem postupku, zato je možda izrazita odbojnost u javnosti i možda je upravo zbog toga do sada izlazak na izbore bio toliko loš.

Poruka je stoga da se vratimo korijenima, doista shvatimo važnost EU-a i izađemo na izbore bez obzira ne nezgodne sheme, političke modele i velike liste, ogroman broj stranaka i plahtu (glasački list) koju će prosječan građanin dobiti u nedjelju, poručio je Hlača.

Po njegovu sudu, naglasak se u kampanji potpuno bespredmetno stavljao na povlačenje sredstava iz EU-ovih fondova. Bila je to prizemna politička kampanja, stoga što su pred EU-om i Europskim parlamentom nevjerojatni izazovi izazvani Brexitom i nemogućnošću dosadašnje bipolarne podjele na lijeve i desne stranke da riješi probleme koji su istovjetni za sve građane EU-a.

Europa će se preslagivati na novi način i hrvatski predstavnici moraju biti aktivni i razmišljati o hrvatskim interesima. Tu je delikatan problem migracija, treba preispitivati nadležnost i funkcioniranje EU-a, poreznu politiku, tu su i ekološki problemi vezani s klimatskim promjenama, upozorio je Hlača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2020 21:16