EKSKLUZIVNO ZA JUTARNJI

Hrvatska biskupska konferencija: Nasilje nad gayevima treba osuditi, to nije kršćanski!

Na savjesti Crkve je hoće li nešto učiniti zbog netolerantnih izjava, kaže don Ivan Grubišić

ZAGREB - “Svaki oblik nasilja duboko odudara od temeljnog kršćanskog stava poštivanja svake ljudske osobe i zato svako nasilje zavrjeđuje osudu”, poručeno je jučer iz Hrvatske biskupske konferencije u ekskluzivnoj izjavi za Jutarnji list kojom su hrvatski biskupi komentirali nasilne događaje u Splitu ovaj vikend.

Bez službene reakcije

“Također, nitko nema pravo nasilje opravdavati pripadnošću Katoličkoj crkvi ili kršćanskoj vjeri jer je to u potpunoj suprotnosti s Kristovim evanđeoskim naukom. Tamo gdje je nasilje, ondje nema Boga. I u izražavanju neslaganja treba sačuvati dostojanstvo”, rečeno je u izjavi HBK kojom su biskupi zauzeli jasan stav o nasilju na splitskoj Rivi.

Istodobno, skandalozne izjave splitskog dominikanca fra Joze Ćirka o tome kako bi i sam “bacao kamenje” na povorku Gay Pridea da ga nije bilo “strah policije” nisu, za sada, dobile neku službenu reakciju iz redova Katoličke crkve. Do komentara provincijala Hrvatske dominikanske provincije fr. Ante Gavrića, Ćirkovog redovničkog starješine kojemu je on odgovoran, jučer nismo uspjeli doći.

Medijska trakavica?

Također, većina Ćirkovih svećeničkih ili redovničkih kolega koje smo jučer kontaktirali nisu željeli komentirati njegove izjave niti to da li bi splitski dominikanac zbog njih trebao odgovarati.

“Zid šutnje” na koji smo neprestano nailazili u kontaktiranju svećenika neki od njih su komentirali tvrdnjom kako su Ćirkove izjave svakako “skandalozne”, ali su iznimka od pravila, te kako se Katolička crkva jasno odredila o subotnim zbivanjima na Rivi i jednako jasno osudila nasilje koje se tamo dogodilo.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 22:39