GORDAN GRLIĆ RADMAN

‘Hrvatska će nastaviti snažno podupirati približavanje BiH i cijelog zapadnog Balkana EU‘

‘Mi smo glasni zagovornici europske perspektive BiH i to je dio naše nacionalne strategije koja se temelji na stabilnosti cijele regije‘

Gordan Grlić Radman i Elmedin Konaković

 Antonio Balic/Cropix

Hrvatski šef diplomacije potvrdio je u srijedu u Sarajevu da će Hrvatska nastaviti snažno podupirati približavanje BiH kao i cijelog zapadnog Balkana članstvu u Europskoj uniji, a za to će koristiti i regionalne inicijative koje nude dodatne mogućnosti ubrzanja tog procesa.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u Sarajevu sudjeluje na 8. forumu Europske unije koji se bavi strategijom za jadransko-jonsku regiju (EUSAIR) te na godišnjem sastanku Vijeća Jadransko-jonske inicijative (JJI) na razini ministara vanjskih poslova.

Hrvatska u srijedu od BiH preuzima predsjedavanje tom inicijativom koja je pokrenuta 2000. potpisivanjem Ankonske deklaracije s ciljem poticanja razvoja, jačanja sigurnosti i suradnje te ubrzavanja procesa europskih integracija.

Uz Hrvatsku i BiH članice su i Albanija, Grčka, Italija, San Marino, Slovenija, Crna Gora, Srbija, Sjeverna Makedonija. Pet godina kasnije pokrenuta je i inicijativa Europske unije za JJI s ciljem dodatnog jačanja suradnje kojim bi se potaknulo bržu europsku integraciju država zapadnog Balkana kroz održivi rast, uključujući turizam te očuvanje okoliša.

image

Šime Erlić, Gordan Grlić Radman, Elmedin Konaković, Aleksander Jevšek

Antonio Balic/Cropix

Tijekom uvodnog ministarskog panela Grlić Radman je kazao da je BiH kao predsjedavajuća zemlja obavila odličan posao što je dokaz predanosti te zemlje europskim i regionalnim inicijativama.

"Mi smo glasni zagovornici europske perspektive BiH i to je dio naše nacionalne strategije koja se temelji na stabilnosti cijele regije", kazao je Grlić Radman.

Hrvatska će, kako je kazao, stoga učiniti sve što može da pomogne BiH u ispunjavanju postavljenih kriterija za članstvo u EU nudeći i njoj i drugim zemljama regije razmjerno svježa i relevantna iskustva iz pristupnog procesa.

Kazao je kako očekuje da bi BiH pregovore o članstvo sa Europskom komisijom mogla otvoriti naredne godine nakon što joj je potkraj 2022. odobren kandidatski status.

Najavio je kako će nakon preuzimanja predsjedavanja Vijećem JJI Hrvatska iskoristiti tu poziciju da bi se proces pregovora uspješno nastavio s ciljem ubrzanja europskih integracija, ali je istaknuo kako bi strategiju proširenja trebalo prilagoditi novim izazovima, posebice na planu temeljnih prava i tržišta te digitalne i zelene tranzicije kao i otpornosti.

Kao poseban izazov Grlić Radman je istaknuo osiguranje energetske neovisnosti koja postaje postaje ključnim izazovom. Podsjetio je kako je Hrvatska odlučila utrostručiti kapacitete svog terminala za ukapljeni plin na Krku kako bi zajamčila energetsku sigurnost svim državama šire regije.

image
Antonio Balic/Cropix

Slovenski ministar regionalnog razvoja Aleksandar Jevšek također je potvrdio kako njegova zemlja vidi JJI kao važan instrument suradnje i nastavit će ga snažno podupirati.

Europski povjerenik za susjedstvo i politiku proširenja Oliver Varhelyi kazao je u video poruci sudionicima sarajevskog skupa kako je za Bruxelles EUSAIR jedinstvena platforma za povezivanje zapadnog Balkana s EU.

Potvrdio je kako je Unija spremna nastaviti pomagati regiji s ciljem poticanja održivog razvoja, ali od država zapadnog Balkana uz uzajamno povezivanje očekuje provedbu reformi kako bi sve što se ulaže imalo maksimalni učinak.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković kazao je kako EUSAIR smatra odličnom platformom za dijalog koji bi kroz razmjenu iskustava trebao olakšati proces europskih integracija, potvrdivši pri tom kako je to apsolutni prioritet sadašnjih vlasti u njegovoj zemlji uspostavljenih na temelju rezultata izbora iz listopada 2022. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 08:40