ANTO NOBILO ZA JUTARNJI

HRVATSKA ĆE TRPJETI FINANCIJSKE POSLJEDICE HAŠKE PRESUDE 'Nakon ovoga, obitelji žrtava moći će tražiti odštetu i sasvim je izvjesno da će je dobiti'

 Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Dio haške presude šesotrici bosanskih Hrvata u kojem je potvrđena jedna od teza iz optužnice o udruženom zločinačkom pothvatu u kojem je sudjelovao i hrvatski vojni i politički vrh posebno je problematičan za Hrvatsku. Može li taj dio presude imati i konkretne financijske i pravne posljedice za Hrvatsku, pitali smo odvjetnika Antu Nobila koji ima dugogodišnje iskustvo zastupanja pred Haškim sudom u slučaju Tihomira Blaškića.

- Haška presuda ne donosi automatski loše financijske i pravne posljedice za Hrvatsku. Međutim, ona je osnova na temelju koje obitelji žrtava navedenih u presudi mogu pred općinskim sudovima u Hrvatskoj pokrenuti postupke za naknadu štete i sasvim je izvjesno da će, na temelju haške presude, te postupke i dobiti. Na istovjetan način i obitelji hrvatskih Srba čiji su bližnji ubijeni kao žrtve ratnih zločina, a za koje je sudski dokazano da su ih počinili pripadnici Hrvatske vojske i policije, nakon pravomoćne presude o ratnim zločinima ostvaruju pravo na naknadu štete. Te presude za naknadu štete, prema dosadašnjoj praksi hrvatskih sudova, a na temelju stajališta koje je zauzeo Vrhovni sud, iznose oko 220.000 kuna za ubijenog člana obitelji, objašnjava Nobilo.

On smatra da je gotovo sigurno da će i obitelji bošnjačkih žrtava koje su navedene u haškoj presudi ustrajati u tužbama protiv Hrvatske i i tražiti naknadu štete.

- Haškom presudom je dokazano da je HVO bio produžena ruka Republike Hrvatske i pod nadzorom i komandom hrvatskog političkog i vojnog vrha, pa će se zločini koje su pripadnici HVO-a počinili u BiH u individualnim odštetnim zahtjevima tretirati kao da su ih počinili pripadnici Hrvatske vojske, pojašnjava Nobilo.

Treba, međutim, imati na umu, napominje Nobilo, da je i prije današnje presude Haškog suda, Hrvatska praktički priznala HVO kao svoju vojsku jer je pripadnicima HVO-a priznala pravo na mirovine iz hrvatskog proračuna, a obiteljima stradalih pripadnika HVO-a pravo na naknade. Hrvatska se, ističe Nobilo, sada mora suočiti s posljedicama nekih loših odluka njezina vojnog i političkog vrha, kao što se svaki čovjek na individualnoj razini ponekad mora suočiti s posljedicama vlastitih postupaka.

Na pitanje otvara li današnja presuda Bosni i Hercegovini mogućnost da tuži Hrvatsku i zatraži plaćanje ratne odštete, Nobilo kaže da o tome u ovom trenutku ne bi želio spekulirati.

- Odnosi Bosne i Hercegovine i Hrvatske su, tvrdi, složeni i višeznačni. Oni su imali različitu dinamiku - postojala su razdoblja kad je HVO odigrao nespornu pozitivnu ulogu za BiH, pogotovo 1994. i 1995. kad je sudjelovao u oslobodilačkim akcijama, ili 1992., kad je HVO imao obrambenu ulogu jer Alija Izetbegović još nije bio spreman za rat, Armije BiH nije bilo. No, najgore razdoblje djelovanja HVO-a i Tuđmanove politike prema BiH je tijekom devet mjeseci 1993. Treba također imati na umu da je svaki metak koji je s hrvatske i bošnjačke strane ispaljen u BiH prošao kroz Hrvatsku, kao i da je Hrvatska zbrinjavala stotine tisuća izbjeglica iz BiH. Dakle, u slučaju takve tužbe Hrvatska ne bi bila bez argumenata, tvrdi Nobilo.

Najgori učinak ove presude bit će, tvrdi zagrebački odvjetnik, taj što će je i hrvatska i bošnjačka strana koristiti u dnevnopolitičke svrhe.

- Presuda, nažalost, neće biti iskorištena kao povod da hrvatska strana izrazi iskreno žaljenje zbog žrtava. Bošnjački će političari vjerojatno presudu pokušati iskoristiti u politici prema Hrvatima. Sve nekoć zaraćene strane ukopane su u svojim pozicijama i postale su taoci ratnih politika. Mi u Hrvatskoj smo postali taoci Tuđmanove politike i mita o tome da je Hrvatska nastala u ratu, iako je nastala odlukom Sabora o neovisnosti. Uspostavljaju se 'državne istine' o ratu, sjetimo se samo saborske Deklaracije iz 2000. u kojoj stoji da je Hrvatska i u BiH vodila obrambeni rat. Te 'državne istine' se onda ponavljaju kao 'mantra' i postaju nacionalni mit pa se gotovo nitko više ne usudi slobodno misliti i na stvari gledati vlastitim očima, tvrdi Nobilo.

Ističe da ga presuda šestorici bosanskih Hrvata nije iznenadila.

- Tko god je htio racionalno gledati na stvari i hrvatsku politiku prema BiH - nije iznenađen presudom, kaže Nobilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:48