CIJENA RADA

Hrvatska će uvesti minimalnu satnicu za sve radnike?

Zagreb, 140414.Mihanoviceva, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.Konferencija za novinare rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsica o elektricnim prijavama na mirovinsko osiguranje (E-prijave) i problematici oko prikupljanja OIB-a korisnika mirovina.Na fotografiji: Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsic.Foto: Ranko Suvar / CROPIX
 Ranko Suvar / CROPIX

Osim minimalne plaće, Hrvatska bi uskoro mogla dobiti i minimalnu satnicu.

- Minimalna cijena sata rada je transparentniji sustav. Trebalo bi definirati i minimalnu cijenu rada po pojedinim profesijama - kratko nam je u srijedu rekao ministar rada Mirando Mrsić. Drugim riječima, to znači da bi, s uvođenjem minimalne satnice, visina minimalne mjesečne plaće zapravo ovisila o tome tko koliko radi i na kojim poslovima. U Ministarstvu rada ističu da sličan sustav postoji i u drugim zemljama, te da je on pravedniji od sadašnjeg, u kojem je minimalna mjesečna plaća jednaka i za, primjerice, konobara i za IT stručnjaka. Takvo bi rješenje, tvrde, išlo u prilog svima. No u Mrsićevu ministarstvu još nemaju računice. One će ovisiti o tome što će se dogovoriti sa socijalnim partnerima.

Sukladno formuli za izračun i Vladinoj odluci s kraja prošle godine, minimalna bruto mjesečna plaća u Hrvatskoj je 3.017,61 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 22:22