PRIHVAĆEN PRIGOVOR

Hrvatska dobila bitku za tisuće ukradenih kvadrata pokraj Mirogojskih arkada: Njemački investitor tražio 200 milijuna eura!

Marko Mihaljević, njemački investitor podnio je Zahtjev za arbitražu zbog povrede međunarodnoga bilateralnog Ugovora

Mirogoj

 Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Republika Hrvatska uspjela je u još jednom arbitražom postupku pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) Svjetske banke, a radi se o tisućama četvornih metara zemljišta ispod Mirogojskih arkada.

Kako je priopćio DORH u arbitražnom je postupku arbitražni tribunal 19. svibnja 2023. donio pravorijek kojim je u cijelosti prihvatio prigovor nenadležnosti koji je istaknula Republika Hrvatska, utvrdio da je nenadležan i dosudio Republici Hrvatskoj trošak postupka u iznosu od 1.974.516,27 milijuna američkih dolara s kamatama tekućim od dana donošenja pravorijeka do plaćanja.

Naime, Marko Mihaljević, njemački investitor podnio je Zahtjev za arbitražu ("Zahtjev") zbog povrede međunarodnoga bilateralnog Ugovora između Republike Hrvatske i Savezne Republike Njemačke o poticanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja koji je Međunarodni centar za rješavanje ulagačkih sporova ("ICSID") registrirao 31. prosinca 2019. čime je arbitraža započela.

Tužitelj Marko Mihaljević je potraživao oko 200 milijuna eura naknade štete koja mu je, po njegovim navodima, nastala postupanjem Republike Hrvatske (Hrvatskog fonda za privatizaciju i hrvatskih sudova). U svom zahtjevu Mihaljević je tvrdio da je njegov otac Srećko Mihaljević uložio u Republiku Hrvatsku tako da je u srpnju 1993. godine kupio nekretninu tadašnjeg društvenog poduzeća Gortan za milijun eura, koju mu je otac kasnije darovao, a nadležna tijela lišila su podnositelja zahtjeva njegovih prava na nekretninu.

Važno je napomenuti da se Državno odvjetništvo Republike Hrvatske protivilo registraciji Zahtjeva u ICSID-u navodeći da je Marko Mihaljević državljanin Republike Hrvatske i Njemačke te kao dvojni državljanin, od kojih je jedno državljanstvo države protiv koje pokreće arbitražni postupak, sukladno Konvenciji o rješavanju ulagačkih sporova između država i državljana drugih država iz 1965. ("ICSID konvencija"), ne uživa pravo zaštite iz navedene konvencije, ali taj je prigovor zanemaren te je ICSID registrirao Zahtjev. Ova odluka Tribunala u cijelosti potvrđuje stav Državnog odvjetništva Republike Hrvatske.

Tribunal je odlučio da pretpostavka nadležnosti nije ostvarena jer je tužitelj bio dvojni državljanin Hrvatske i Njemačke na dan registracije Zahtjeva što isključuje nadležnost ICSID-a prema članku 25(2)(a) ICSID konvencije. Jedan od arbitara u postupku donio je podupiruće mišljenje navodeći da je tužbu valjalo odbaciti ne samo zbog razloga navedenih u pravorijeku već i zbog zlouporabe postupka, a na što je Republika Hrvatska/Državno odvjetništvo Republike Hrvatske ukazivala/ukazivalo tijekom postupka. Ključno za uspjeh Hrvatske u arbitražnom postupku bilo je diskreditiranje svjedočenja tužitelja Marka Mihaljevića što je bila zasluga zastupnika Hrvatske, odvjetnika Luke Mišetića, tvrde nam dobro upućeni izvori.

Konačno, to je pravni epilog koji je povezan s uspjehom Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu u sudskom postupku u kojem je utvrđeno da je Republika Hrvatska vlasnik nekretnina upisanih u zk. ul. 12751 k.o. Grad Zagreb, označenih kao k.č.br. 8404/1 u 27576/32666 dijela, nekretnina upisnih u zk. ul. 30605 k.o. Grad Zagreb označenih kao k.č.br. 8404/14 i k.č.br. 8404/15.

Naime, o ovoj pravosudnoj sagi i trakavici izvještavali smo prije dvije godine kada je u javnost istupio jedan od mirogojskih klesara Tadija Barbarić, jedan od nekolicine kojima je još Srećko Mihaljević osporavao zemljište na Mirogoju na kojem je njegova, kao i klesarske radionice još nekoliko mirogojskih klesara. Žalio se na inertnost države u zaštiti svojih prava Barbarić, ukazivao na nezakonitosti stjecanja zemljišta od strane Srećka Mihaljevića i činjenice da se zbog toga vodio i kazneni postupak, a sad je konačno dočekao da je ustanovljeno da je RH vlasnik navedenih nekretnina, a ne Mihaljević koji ga je čak pokušavao ovršiti.

"Ovo je u svakom slučaju dobra vijest i nadam se da će država sada i naplatiti, ali da apsurd bude veći Mihaljević i dalje mene želi ovršiti, a nudi i u najam klesarske radionice drugih vlasnika iako je još prošle godine brisan kao posjednik u gruntovnici. Slikovito rečeno, to je kao da nudi u najam Vaš stan kojeg ste vi vlasnik. Ali, krivo je pravosuđe koje mu omogućuje takve stvari", rekao nam je među ostalim poznati mirogojski klesar Tadija Barbarić, koji godinama vodi pravnu bitku za zemljište koje mu je Mihaljević pokušava osporiti i koji je od nas doznao za ovu odluku iz Washingtona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 00:55