NOVA ATRAKCIJA

Hrvatska dobila prvi javni biološki bazen, na otvorenju i Lidija Bačić: ‘Sve je prirodno!‘

‘Čazma se može pohvaliti prvim bazenom u Hrvatskoj koji se čisti s biljkama i mikroorganizmima‘, rekao je gradonačelnik Čazme Dinko Pirak

Lidija Bačić; biološki bazen

 Saša Selihar

Prvi javni biološki bazen u Hrvatskoj otvoren je jučer u Čazmi. No, na svečanom otvorenju prvi biološki bazen nije bio jedina atrakcija jer je pažnju brojnih Čazmanaca i njihovih gostiju privukla pjevačica Lidija Bačić koja se u ljetnom izdanju opušteno družila s kupačima.

I, naravno, pjesmom zabavila okupljene.

image

Lidija Bačić

Saša Selihar

Osim kupača koji sada mogu uživati u kupanju u prvom javnom bazenu u Hrvatskoj posebnom po tome što se se za čišćenje vode ne koriste nikakve kemikalije, najzadovoljniji je bio gradonačelnik Čazme Dinko Pirak koji je sa svojim timom uz puno birokratske muke ovaj projekt uspio privesti kraju.

image

Dinko Perak

Saša Selihar

- Čazma se sada može pohvaliti da ima prvi biološki bazen u Hrvatskoj koji se čisti s biljkama i mikroorganizmima, a ne klorom ili drugim kemikalijama. Dakle, u vodi nema nikakvih štetnih tvari. Biološki bazen je tek jedan od niza objekata kojeg smo realizirali u sklopu projekta Čazma Natura vrijednog 26 milijuna kuna s kojim smo stvorili 10-ak novih turističkih atrakcija u gradu, a s kojima želimo Čazmu pozicionirati kao centar zelenog turizma u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji - kaže gradonačelnik Pirak.

image

Biološki bazen u Čazmi

Saša Selihar

Osim biološkog bazena, jedna od velikih atrakcija projekta Čazma Natura je i novostvorena šetnica kroz krošnje stabala dugačka dva kilometra na lokaciji Medjame gdje posjetitelji doslovno šetaju kroz krošnje stabala na povišenoj drvenoj stazi kroz netaknutu prirodu nekadašnjeg korita rijeke Česme i s nje promatraju biljni i životinjski svijet u tom polumočvarnom području.

Biološki bazeni su već neko vrijeme hit za kupanje u Sloveniji, Austriji i Njemačkoj, a ovaj čazmanski prošao je puno birokratske muke jer hrvatski propisi nisu poznavali pojam biološkog bazena. No, na kraju je i taj problem riješen.

Bazen ima dio s plitkom vodom za neplivače i dio s dubokom vodom. Tu je i ugostiteljski objekt, a uz bazen nalaze se suncobrani i ležaljke.

image

Biološki bazen u Čazmi

Saša Selihar

- Cijena dnevne ulaznice je 15 kuna, a ležaljke i suncobrani su besplatni za kupače. A naručit ćemo još 50-ak suncobrana i ležaljki kako bi kupačima bilo što ugodnije - rekao nam je gradonačelnik Pirak koji je na otvorenju sve prisutne počastio šampanjcem dobrodošlice.

Projekt Čazma Natura vodila je Dajana Petrina iz čazmanske Razvojne agencije.

- Vjerujemo da će ovih 10-ak novih lokacija koje smo napravili Čazmu pozicionirati kao novo kontinentalno turističko središte, a dio lokacija koristit će se i za školu u prirodi. Sada se otvara i prilika za domaće ugostitelje, OPG-ovce i iznajmljivače. Također, Zagreb je blizu i Zagrepčani sada na dohvat ruke imaju novo izletište s nizom novih atraktivnih lokacija u kojima mogu uživati, odmoriti se, ali se i educirati - rekla nam je Petrina.

image

Lidija Bačić

Saša Selihar

Lidija Bačić također je bila ugodno iznenađena i više puta je obilazila bazen i proučavala ga, a posebno dijelove koji služe za prirodno pročišćavanje vode.

- Drago mi je što sam pozvana na otvorenje prvog biološkog bazena u Hrvatskoj koji izgleda baš lijepo i moderno. Mislim da je Čazma napravila sjajan potez i da će ovo kupalište uvijek biti puno, pogotovo zato što u vodi nema nikakvih kemikalija. Pozivam sve da dođu u Čazmu, okupaju se u prvom biološkom bazenu, ali i posjete druge lokacije jer se danas u Čazmi doista ima što za vidjeti - rekla nam je Lidija Bačić.

image

Lidija Bačić

Saša Selihar
image

Lidija Bačić

Saša Selihar
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 00:20