MUZEJ POBJEDE

HRVATSKA DOBILA PRVI MUZEJ ANTIFAŠISTIČKE BORBE NAKON RASPADA SFRJ Na otvorenju se rezala torta s petokrakom, došli i Ivan Vrdoljak i Ranko Ostojić

 Nikolina Vuković Stipaničev / Hanza Media

U novim prostorijama Udruge šibenskih antifašista na Gorici otvoren je Muzej pobjede i oslobođenja Dalmacije, dva dana nakon obilježavanja 72. godišnjica oslobođenja Šibenika (3. studenoga 1944.) od njemačkih nacista.

Muzej je kidanjem torte svečano otvorio jedan od najstarijih šibenskih partizana, 89-godišnji Vinko Guberina koji je krenuo u borbu sa samo 16 i pol godina.

"Ponosan sam i sretan što sam to doživio. Borio sam se na šibenskom području koje je bilo jako važno za slobodu Dalmacije", rekao je Guberina.

Na otvorenju muzeja su bili i predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak, kandidat za predsjednika SDP-a Ranko Ostojić, ali i šibenski gradonačelnik Željko Burić (HDZ) koji se pohvalio da je gradska uprava pomogla antifašistima u projektu muzeja.

"Cjelokupni projekt napravljen je u suradnji Grada s antifašistima, jer smo zamijenili prostore. Dogovor je išao vrlo jednostavno. Muzej je dodatak našoj priči o turizmu. Povežimo borbu za državu, za samostalnost, za pravo da sami upravljamo svojom sudbinom, s Domovinskim ratom. To je kontinuitet, a sljedeća faza bi trebala biti jedan takav prostor kojim bi se prisjetili Domovinskog rata", istaknuo je Burić.

Predstavnici antifašista u Spomen parku na Šubićevcu, gdje je strijeljan narodni heroj Rade Končar, položili su cvijeće za sve one koji su dali svoj život za slobodu Hrvatske.

'U ovom muzeju moći će se vidjeti dokumentacija i audiovizualni materijali iz antifašističke borbe na čijem su prikupljanju radili stručnjaci iz cijele Dalmacije. Poseban naglasak stavljen je na građu iz tri velike bitke, one za Split i Šibenik te bitke za Knin koja se smatra i konačnom za oslobođenje Dalmacije od nacističkog i fašističkog okupatora.

Riječ je zapravo o multimedijskom prostoru koji će u budućnosti pokrivati sve aktivnosti vezane uz izložbe posvećene narodnooslobodilačkoj i antifašističkoj borbi tijekom Drugog svjetskog rata.

Za ovu prigodu u ulaznom holu muzeja prezentiran je dio antifašističke povijesti i postavljena izložba ‘Nosioci partizanske spomenice sa šibenskog područja’.

U ostale dvije prostorije je muzejski postav koji završava filmom ‘Oda slobode’, a u kojem je prikazano sve ono što su antifašisti uspjeli ostvariti u poslijeratnoj gospodarskoj obnovi' - rekao je Zoran Restović, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Šibenika.

Uloženo 700.000 kuna

S uređenjem muzeja krenulo se u srpnju ove godine i u njega je do sada uloženo 700 tisuća kuna. Dio novca namaknula je Udruga šibenskih antifašista, a dio je iz ugovorne obveze Grada Šibenika.

- Ponosni smo što će ovaj muzej u subotu otvoriti svoja vrata. U ovaj projekt uložili smo veliki trud, a posebno smo zahvalni brojnim stručnjacima, od kustosa do povjesničara iz cijele Dalmacije. Zahvalni smo i Anti Filipoviću Grčiću koji je osmislio vizualni identitet muzeja.

Od sada će Šibenčani, ali i brojni turisti, moći na jednom mjestu doznati sve o antifašističkoj borbi za slobodu Šibenika i Dalmacije - zaključio je Zoran Restović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 14:01