PREGOVORI S EU

Hrvatska dobila zeleno svjetlo za posljednja tri poglavlja

 Elvir Tabaković/CROPIX

BRUXELLES - Države članice EU složile su se danas u Bruxellesu na sastanku stalnih predstavnika da u srijedu 30. lipnja otvore tri preostala poglavlja u hrvatskim pristupnim pregovorima.

Među tim poglavljima je i famozno poglavlje pravosuđe i temeljna prava te tržišno natjecanje i vanjska, sigurnosna i obrambena politika, koje je dugo bilo blokirano od slovenske strane. Ta poglavlja bit će otvorena na međuvladinoj konferenciji o pristupanju koja se na razini ministara vanjskih poslova održava sljedeći tjedan u Bruxellesu.

Na istoj pristupnoj konferenciji zatvorit će se dva poglavlja koja su ranije otvorena - javne nabave i porezi. Tako će posljednji dan španjolskog predsjedavanja EU otvoriti sva preostala poglavlja da bi se Hrvatska nakon toga mogla posvetiti ispunjavanju mjerila za zatvaranje.

A njih je izuzetno puno i nisu nimalo laka, prema ocjenama diplomata iz EU, pogotovo kada je riječ o poglavlju pravosuđe i temeljna prava. Među mjerilima za zatvaranje tog poglavlja, osim pune suradnje s Haaškim sudom, su i uvjerljivi dokazi za slučajeve borbe protiv korupcije, uključujući i na visokoj razini, pitanje povratka prognanika, profesionalno funkcioniranje sudova te mnoga druga.

Zbog toga u EU, ako bi željeli da se tehnički dio pristupnih pregovora okonča koncem ove ili početkom sljedeće godine, ne mogu još uvijek predvidjeti kada bi se mogli zaključiti pregovori. Niti čelnici belgijske vlade, koja je danas u Bruxellesu predstavljala program svoga predsjedavanja EU koje počinje 1. srpnja, nisu htjeli spomenuti nikakve rokove.

Na pitanje Jutarnjeg lista bi li se hrvatski pristupni pregovori mogli zaključiti tijekom belgijskog predsjedavanja, nakon što će se otvoriti i zadnja preostala tri poglavlja, aktualni belgijski premijer Yves Leterme je odgovorio da je “vremenski rok jako tijesan” i da će sve ovisiti o rezultatima Hrvatske u ispunjavanju tehničkih uvjeta.

Belgijski ministar vanjskih poslova Steven Vanackere je o istom pitanju dodao kako je Hrvatska napravila važan posao te da EU to priznaje. Dodao je da treba taj posao nastaviti i da se u ovom trenutku ne žele vezati za vremenske rokove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 17:09