TOGA IMA SAMO KOD NAS

HRVATSKA - DRŽAVA APSURDA Žena koja je ostala bez obje noge čeka više od godinu dana da ju vještaci proglase invalidom! 'Moramo utvrditi činjenice...'

Arhiva
 Nikolina Vuković Stipaničev/HANZA MEDIA /

Obitelj Ipavec iz Labina mora čekati čak godinu dana na rješenje Centra za socijalnu skrb za financijsku pomoć supruzi Ireni kojoj su amputirane obje noge. Teško pokretni suprug Franko predao je zahtjev u veljači ove godine, a rekli su mu da je postupak dug i da moraju čekati, otkriva Glas Istre. Kako su rekli u odgovoru novinarima tog lista, čekanje je potrebno jer vještaci moraju utvrditi je li osoba invalid ili nije!

Franko Ipavec (75) u mladosti je igrao rukomet, a nakon završetka srednje škole bio je prvi serviser Gorenja u Istri. Otvorio je prvi servis u Puli, a radio je i u labinskom servisu tog slovenskog giganta pa ga na Labinštini znaju kao vrsnog majstora za bijelu tehniku. Proputovao je zbog posla cijelu Istru i dobar dio Dalmacije. Danas je Franko jedva pokretan, može kratko stati na noge, ali ne može napraviti korak, iskoračiti. Da nema hodalice koju koristi već deset godina, bio bi potpuno nepokretan.

Njegova supruga Irena, rođena Dremelj (75), koja je mirovinu dočekala u administraciji Labinkomerca gdje je radila 35 godina, još je u težoj situaciji. Potpuno je nepokretna jer su joj prije šest godina iznad koljena amputirane obje noge.

Franko i Irena vjenčali su se 1964, a 1993. proživjeli su strašnu tragediju - poginuo im je sin Franko. On je nastradao na poslu u Italiji i iza sebe ostavio suprugu i dijete. Na njega su pala golema vrata i usmrtila ga.

Bio im je to prvi težak udarac u životu, a kako jedna nevolja ne dolazi sama, sljedeća je bila opaka bolest. Franko je još 1986. doživio moždani udar i to sa samo 42 godine života, a 2002. imao je i infarkt. Od 2008. počeo je, zbog problema s kralježnicom, koristiti hodalicu, ali najteži udarac bio im je kada je Irena u siječnju 2012. ostala bez desne, a u svibnju iste godine bez lijeve noge, piše Glas Istre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2023 16:04