MARIJA SELAK

HRVATSKA FILOZOFKINJA IZLAZI NA IZBORE NA LISTI MOSTA, HOĆE LI ISTO NAPRAVITI I NJEZIN SUPRUG? Postoji mogućnost da nosi jednu od zagrebačkih lista

 
 HRT screenshot

Marija Selak Raspudić, hrvatska filozofkinja i bioetičarka, javnosti najpoznatija po emisiji “Peti dan” na HTV-u, ide na parlamentarne izbore kao neovisna kandidatkinja na listi Mosta.

Objavila je to u videu na Mostovoj Facebook stranici, a ona je jedno od zvučnijih pojačanja koje je Most najavljivao u sljedećem tjednu koje stiže nakon što su stranku zbog neslaganja s vodstvom i profiliranja udesno napustili neki istaknuti članovi.

Most je tako napustio Slaven Dobrović, njihov bivši ministar zaštite okoliša i energetike i saborski zastupnik. Iz stranke je izašla i saborska zastupnica Ines Strenja, kojoj se nije svidjelo političko pozicioniranje Mosta udesno, a iz Glavnog odbora istupila je i Ružica Vukovac. Stranku je napustio i Vlado Marić.

Mariću je zasmetalo to što se Most nije uspio dogovoriti oko koalicije s Domovinskim pokretom. No, s druge strane, u stranci tvrde da ih članovi napuštaju jer se nisu slagali s odlukom da im se neki pridruže.

A hoće li im se pridružiti i Nino Raspudić, poznati Večernjakov kolumnist i suprug Marije Selak, to se još ne zna. Postoji mogućnost da nosi jednu od zagrebačkih lista (u I. ili II. izbornoj jedinici), no to još nije sigurno.

Marija Selak u videoporuci je poručila da je demokracija u Hrvatskoj ugrožena.

“Postoje trenuci kada se svaki građanin zapita treba li pasivno podnositi zlouporabu vlasti ili se sam aktivno uključiti u političke procese. Posljednjih godina ugled Hrvatskog sabora je srozan sramotnim trgovinama, a pogažena je politička volja građana. Onemogućuju se referendumi, raspisuju se izbori usred pandemije, onemogućuje se elektroničko i dopisno glasanje kako bi se smanjila ionako mala participacija građana.

Ne želim pristajati na to, stoga sam odlučila kandidirati se kao neovisna kandidatkinja na listi Mosta, opcije koju prepoznajem kao poštenu i usmjerenu ka budućnosti. U trenucima ugroze ljudskih prava, usmjerit ću svoj rad na područja kojima se bavim - tehničku dehumanizaciju, prijeteću digitalnu diktaturu i obrazovne procese”, poručila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 08:09