DETALJI MISTERIJA

Hrvatska forenzičarka otkrila kako su napokon riješili tajnu 50 godina mrtve žene pronađene u pećini

Tijelo se od 1970. godine nalazilo u pećini na području Rakovičkog Selišta u općini Rakovica
Ilustracija
 Robert Fajt/Cropix

Kako smo ranije danas izvještavali, identificirani su posmrtni ostaci koje su pripadnici HGSS-a pronašli prošle godine u pećini na području Rakovičkog Selišta u općini Rakovica, te je utvrđeno da pripadaju 62-godišnjoj ženi nestaloj još davne 1970. godine, javila je karlovačka policija.

- Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja su 17. listopada 2020. godine u pećini, na šumskom predjelu u mjestu Rakovičko Selište, općina Rakovica, pronašli ljudske kosti. Nakon očevida, kosti nepoznate osobe prevezene su u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku radi utvrđivanja identiteta. Izvršenom identifikacijom utvrđeno je da se radi od 62-godišnjoj ženi koja je nestala još 1970. godine na širem području općine Rakovica - priopćili su iz PU karlovačke.

Gotovo pet mjeseci na tom slučaju neumorno su radili vještaci za biološke tragove.

Adela Makar, voditeljica službe bioloških vještačenja u Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" rekla je za Dnevnik Nove TV da se na vještačenje najčešće dostavlja uzorak zubi ili uzorak kosti.

- Ono što mi prvo radimo je da uklonimo sve nečistoće, površinske i strani materijal i to najčešće brušenjem i ispiranjem u raznim otopinama - kazala je Makar.

Tijelo pedeset godina bilo u pećini

Tijelo se od 1970. godine nalazilo u pećini. Na pitanje koliko je protok vremena problem u identifikaciji, Makar je odgovorila:

- Prije nego provedemo cijelu analizu, ne možemo znati konačni rezultat. Završetkom cijele analize znamo jesmo li uspješni ili ne. U ovom slučaju i nakon 50 godina, uspjeli smo utvrdili DNA profil iz uzorka te u konačnici doprinijeti identifikaciji osobe. Iz uzorka, posmrtnih ostataka, se utvrđuje DNA profil koji treba usporediti sa srodnikom iz obitelji koja traži nestalu osobu. To su najčešće biološki roditelji ili djeca. Nakon što se usporedi s njihovim profilom, statističkim izračunom utvrđuje se vjerojatnost da posmrtni ostaci potječu od nestale osobe - objasnila je Makar.

Navodi da je rješenje ovakve misterije izvrstan osjećaj.

- Moram priznati da je osjećaj izvrstan, a cilj našeg posla je da pružimo utjehu obitelji koja je neki period tragala za svojim najbližima", zaključila je Makar.

Najstariji predmet u Centru

Načelnica Centra "Ivan Vučetić" Andrea Ledić rekla je da dobivaju oko 17 tisuća predmeta.

- Provodimo identifikaciju putem DNK analize. Do sada, u ovoj godini dobili smo osam uzoraka za identifikaciju. Prosječno godišnje provedemo oko četrdesetak identifikacija - rekla je Ledić za Dnevnik.

Jedna od njih bili su i tragovi iz škrinje iz Čakovca.

- Škrinja iz Čakovca bila je stara dvadesetak godina. Radim u ovom centru više od dvadeset godina, po mojim saznanjima ovo je najstariji uzorak koji smo uspjeli identificirati - rekla je Ledić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. veljača 2024 06:23