JAČANJE KAPACITETA

Hrvatska gorska služba spašavanja preuzela 16 interventnih vozila vrijednih 4,7 milijuna kuna

Preuzeta vozila dodijelit će se timovima obučenima za spašavanje iz ruševina, u poplavama i divljim vodama i općim timovima za traganje
 HGSS

Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) bogatija je za 16 interventnih vozila za djelovanje na različitim terenima i uvjetima spašavanja, poput poplava i potresa, ukupne vrijednosti 4,7 milijuna kuna koje je HGSS preuzeo u sklopu projekta "Jačanje kapaciteta HGSS-a Sigurna.hr".

Nabavljeno je šest putničkih kombija tipa Mercedes-Benz Vito Tourer PRO 4x4, pet quadova s prikolicom tipa BRP CAN AM OUTLANDER MAX 570 XU+ T model i pet jet ski plovila s prikolicom tipa SEADOO GTX PRO 130, ukupne vrijednosti 4,7 milijuna kuna, priopćio je u utorak HGSS.

image
HGSS

Trogodišnji projekt sufinancirao EU u iznosu od 85 posto

Riječ je o trogodišnjem projektu koji se u iznosu od 85 posto sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, kojim se podiže razina spremnosti HGSS-a, posebno stručnih timova specijaliziranih za spašavanja u slučajevima potresa i poplava.

Ukupna vrijednost projekta, u kojem uz HGSS sudjeluju Hrvatske vode, iznosi 29,8 milijuna kuna.

Osim bolje tehničke opremljenosti, važna je komponenta projekta obučavanje specijaliziranih timova za spašavanje i traganje, osiguranje infrastrukture za stručnu izobrazbu potražnih timova, kao i povećanje opće informiranosti građana o važnosti preventivnog djelovanja i reakcija u slučajevima prirodnih katastrofa.

image
HGSS

Preuzeta vozila dodijelit će se timovima na više lokacija, koji su obučeni za spašavanje iz ruševina, u poplavama i divljim vodama i općim timovima za traganje.

Pročelnik HGSS-a Josip Granić podsjetio je na nedavne tri velike prirodne nepogode - poplavu u Kokorićima, potres u Zagrebu i jednu od najrazornijih prirodnih katastrofa proteklih desetljeća - potres na Banovini.

O opsežnosti posla spašavanja na potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke županije govori podatak da HGSS ima prosječno oko 800 intervencija godišnje, a u samo nekoliko mjeseci od potresa u Petrinji i okolnim mjestima intervenirao je više od 2500 puta.

Važnost tehničke opremljenosti i obučenosti službi poput HGSS-a, kaže Granić, pokazuje to što je od prvoga dana potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji HGSS na terenu imao oko 600 spašavatelja i potražnih timova, a svaki član službe proveo je više od tri dana na terenu u Petrinji i okolici.

image
HGSS

Potražni timovi pronašli deset nestalih ili pod ruševinama zatrpanih osoba

Samo u prvih šest sati od razornoga potresa potražni timovi su pronašli deset nestalih ili pod ruševinama zatrpanih osoba.

Granić kaže da su u HGSS-u ponosni što su kroz projekt povukli gotovo 30 milijuna kuna za nabavku opreme i edukaciju članova, što odgovara dvogodišnjem proračunu službe.

image
HGSS

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković istaknuo je da su partnerstvo i suradnja Hrvatskih voda i HGSS-a vrlo važni u kriznim situacijama jer zajedničke aktivnosti pomažu spriječiti ili sanirati posljedice prirodnih nepogoda.

Đuroković je siguran da će nova vozila olakšati rad na terenu i poboljšati sustav upravljanja u slučaju katastrofa jer je jačanje sigurnosnih mehanizama, obuke i opreme važno za zaštitu ljudi i imovine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 12:27