JEDINSTVENA KOALICIJA PROTIV REPETITORSKE AGRESIJE

Hrvatska i 9 država u paktu protiv jakog TV signala iz Italije

ZAGREB - Italija dobiva moćnog neprijatelja; deset zemalja regije ujedinilo se u “protutalijanskom paktu” zbog ometanja televizijskog signala!

Na sastanku Međunarodne telekomunikacijske unije 19.i 20. svibnja u Ženevi sudjelovat će tako, uz Hrvatsku, predstavnici Albanije, Austrije, BiH, Crne Gore, Grčke, Malte, San Marina, Slovenije, pa čak i ratom zahvaćene Libije, čiji građani, zbivanjima unatoč, također protestiraju protiv talijanskog televizijskog programa.

Potvrdio nam je to Željko Tabaković, pomoćnik ravnatelja Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) koji kaže da je do sastanka došlo na inicijativu Hrvatske i Slovenije.

Pogođena cijela obala

Radi se o problemu o kojem se već mnogo govorilo, kojim je u Hrvatskoj od prosinca svakodnevno pogođeno pedeset tisuća građana, a povremeno i cijela Jadranska obala jer Talijani prejakim televizijskim signalom blokiraju televizijski prijem u Istri i na Jadranu.

Zajedničkim nastupom pred Unijom, koja je službeno tijelo Ujedinjenih naroda, zemlje u okruženju pokušat će se izboriti za ono što Italiji ionako nalažu međunarodni propisi - smanjenje jačine televizijskog signala i prestanak blokiranja i ometanja TV programa.

Austrija je od zemalja sudionica najmanje pogođena talijanskim signalom, no sama činjenica da su i oni povremeno imali problematične slučajeve dovoljno svjedoči o jačini talijanskog signala. Doduše, problemi s tim, kaže Tabaković, nisu počeli prošle godine, ali su na njezinu kraju eskalirali digitalizacijom talijanskog televizijskog signala.

- Dugi niz godina imamo problema s radijskim programom i signalom analogne televizije zbog talijanskih odašiljača, no dosegao je vrhunac u prosincu kada je došlo do blokade TV signala. Sada će sve zemlje sjesti za stol s Italijom i pokušat ćemo dogovoriti rješenje. Inzistirat ćemo da se poštuju međunarodni sporazumi i riješe slučajevi smetnji - objašnjava Tabaković.

Međunarodna tužba

Naglašava kako Međunarodna telekomunikacijska unija nema operativnu snagu nametanja sankcija Italiji, no kao tijelo UN-a ima snagu i autoritet. Razmatra se, potvrđuju u HAKOM-u, i mogućnost međunarodnih sudskih tužbi budući da svi dosadašnji apeli, bilo iz HAKOM-a ili oni diplomatski, nisu urodili plodom.

Zbog turista na hrvatskom Jadranu ljeti pojačaju signal

Zanimljiv je i podatak, koji su nam potvrdili u HAKOM-u, da Italija ljeti pojačava svoj televizijski signal. Tada probleme s prijemom hrvatskih programa osjećaju duž obale, te na Cresu, Lošinju, Dugom Otoku, Hvaru, Visu... Jedno od mogućih objašnjenja je da žele svojim televizijskim kanalima biti dostupni turistima na hrvatskoj obali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 13:20