ZAJEDNO PROTIV KRIMINALA

Hrvatska i Srbija sljedeći tjedan potpisuju ugovor o izručenju

 Željko Hajdinjak/CROPIX

ZAGREB - Hrvatska i Srbija će 29. lipnja potpisati ugovor o izručenju, kojim će se omogućiti izručivanje vlastitih državljana drugoj državi ako ih ona goni zbog kaznenih djela. Odlučila je to Vlada na današnjoj sjednici, uputivši u Sabor tekst ugovora između Zagreba i Beograda.

Privremena primjena ugovora, kazao je ministar pravosuđa Ivan Šimonović, predviđa se odmah. Potpisivanje tog ugovora omogućile su ustavne promjene i to je prvi u nizu takvih ugovora, koji će biti sklopljeni sa svim zemljama regije, a onemogućit će kriminalcima da se skrivaju na "drugoj strani“ granice.

"Za Hrvatsku je najopasniji regionalno povezani organizirani kriminal jer on potiče korupciju i odražava se na ekonomsku i socijalnu situaciju u zemlji“, poručio je Šimonović.

Dodao je kako će u buduće od postavljanja zahtjeva za izručenjem do samog izručenja proći najviše četiri mjeseca, i to ako se osoba za koju se traži izručenje "drži zubima i noktima i ima dobre odvjetnike“. U protivnom, procedura će biti brža i mogla bi biti gotova za mjesec dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 09:09