KAKO JE USPIO!?

HRVATSKA IMA NOVOG REKORDERA Majstor vozio bicikl s 5,32 promila alkohola, stručnjaci šokirani: 'Pa to je smrtonosna koncentracija!'

AGODNJAK - Ovogodišnji alkoholni rekorder u prometu dolazi iz baranjskog Jagodnjaka. Čak 5,32 promila alkohola policija naime u četvrtak oko 17,30 sati u ovom selu izmjerila 50-godšnjaku kojeg su zatekli kako vozi bicikl. S obzirom na način kako je to činio odmah su ga zaustavili te podvrgnuli alkotestiranju koje je dalo zapanjujući rezultat. Budući da je prvo mjerenje dalo enormnu količinu, policajci su ga nekon nekog vremena odlučili ponoviti, no očitanje je opet pokazalo istu razinu. Biciklist, koji je inače već više puta iz istih razloga prekršajno evidentiran, stoga je odveden u PP Beli Manastir gdje je prenoćio i nakon otrježnjenja pušten na slobodu. Prof. prim. dr. sc. Ivan Požgain, predstojnik Klinike za psihijatriju KBC-a Osijek rekao nam je da mu je teško povjerovati da je osoba u takvom stanju mogla voziti bicikl.

- To je praktički smrtonosna koncentracija alkohola koja izaziva komatozno stanje. Naravno, to uvelike ovisi i o tome koliko brzo se alkohol konzumira, koliko je osoba naviknuta na njega, je li pri tome nešto jeo itd. Niz je faktora koji utječu na to, ali mi nevjerojatno zvuči da bi mogao vozizi bicikl u takvom stanju, jer je gotovo nemoguće održavati ravnotežu. Automobil bi možda čak i mogao voziti, jer u njemu sjedi za volanom i ne mora brinuti o ravnoteži tijela, premda ni takva vožnja ne može biti suvisla i najčešće završi s nekom nesrećom - rekao je prof. Požgain, koji se u karijeri susretao sa slučajevim enormnih količina alkohola.

- Kod kroničnih alkoholičara organizam je naviknut na veće količine, pa im dobro rade enzimi koji razgrađuju alkohol. No, razina iznad 4 promila je takva da se prelazi u komatozno stanje. Međutim, meni se čini da tu ima i pogrešnih mjerenja. Mislim da u puno slučajeva uređaji na očitaju dobro stvarnu koncentraciju alkohola - zaključio je prof. Požgain.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 05:26