PRIOPĆILO MINISTARSTVO

Hrvatska ispunila uvjete za korištenje 6,8 milijardi eura iz nove financijske omotnice

Svjesna sam da je riječ o birokratskim procedurama koje su i dugotrajne i teško razumljive, rekla je Nataša Tramišak

Nataša Tramišak

 Davor Pongracic/CROPIX

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU Europskoj komisiji poslalo je završne verzije Partnerskog sporazuma i Operativnih programa Konkurentnost i kohezija te Integriranog teritorijalnog programa. Proces programiranja za financijske omotnice EU dugotrajan je, ali za programe Konkurentnosti i kohezije te Integriranog teritorijalnog programa taj proces je i završen 8. srpnja 2022. kad su Komisiji poslani Operativni programi Konkurentnost i kohezija te Integrirani teritotijalni program, čime su se stekli uvjeti za skoro korištenje sredstava iz nove financijske omotnice, odnosno već od rujna.

Programiranje navedenih operativnih programa započelo je u siječnju 2021., koordiniralo ga je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, a prvi nacrti, kao i Sporazum o partnerstvu, dostavljeni su Europskoj komisiji 30. lipnja 2021. U cilju daljnjeg poboljšanja programski dokumenti kontinuirano su se dorađivali tijekom druge polovice 2021. te prve polovice ove godine, da bi nakon provedenog javnog savjetovanja te prošlotjednog sastanka ministrice Nataše Tramišak s povjerenicom Elisom Ferreirom Komisiji bili dostavljeni finalni nacrti dokumenata koji predstavljaju temelj za najveći dio financijske omotnice koji je Hrvatskoj na raspolaganju do 2027. godine.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Europskoj komisiji dostavilo je finalnu verziju Sporazuma o partnerstvu 30. lipnja 2022. godine te je zadnje verzije Operativnih programa Konkurentnost i kohezija te Integrirani teritotijalni program dostavilo u četvrtak, 8. srpnja 2022.

- Svjesna sam da je riječ o birokratskim procedurama koje su i dugotrajne i teško razumljive. Korisnici sredstava, a pogotovo građani, nestrpljivo čekaju trenutak kad će ove procedure njima postati dostupne i opipljive, bilo da se radi o pozivu za bespovratna sredstva za poduzetnike, vrtiću, energetskoj obnovi zgrade, boljoj zdravstvenoj infrastrukturi ili obnovljenom kulturnom dobru. Više od 800 dionika koje su činili predstavnici nacionalne te regionalne i lokalne razine, kao i predstavnici gospodarskih i socijalnih partnera, civilnog društva, akademske i znanstvene zajednice bilo je uključeno u proces i ovo je trenutak kad im svima želim zahvaliti i čestitati na zajedničkom uspjehu. U ovoj, novoj perspektivi Europska komisija izradit će i centralno mjesto na kojem će javnost i potencijalni korisnici moći pratiti što se točno planiralo, koliko se čega izgradilo, odnosno koji su prostorni, ekonomski i društveni učinci europskih milijardi koje im se ponekad doimaju apstraktnima - poručila je ovom prigodom ministrica Nataša Tramišak.

Program Konkurentnost i kohezija 2021. - 2027. vrijedan je 5,031 milijardu eura i predstavlja kontinuitet u odnosu na aktualno financijsko razdoblje te objedinjuje dosadašnja iskustva i znanja u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020., s time da je ojačan teritorijalni segment novog nacrta programa. Iz njega će, primjerice, kroz 1,157 milijardu eura dostupnih poduzetnicima u narednim godinama potporu u području istraživanja i razvoja, jačanja konkurentnosti, digitalizaciju i razvoj vještina zaposlenika primiti čak 15.000 poduzeća.

Poboljšat će se energetska učinkovitost više od 1700 stambenih objekata, mjerama zaštite od požara bit će obuhvaćeno više od 750.000 ha, izgradit će se više od 980 kilometara kanalizacije, a zahvaljujući infrastrukturi i edukaciji očekuje se smanjenje količine odloženog otpada za 40% do 2029. godine. Planirana je kupnja 40 željezničkih vozila za javni prijevoz, poboljšanje cesta i željeznica, a značajna ulaganja odnose se na odgojno-obrazovnu infrastrukturu što između ostaloga uključuje više od 150 moderniziranih vrtića i više od 1660 novih kreveta u studentskim domovima.

Integrirani teritorijalni program 2021. - 2027. vrijedan je 1,514 milijardu eura i predstavlja pak novost i iskorak s obzirom da u odnosu na razdoblje 2014. - 2020. proširuje obuhvat ciljanog djelovanja EU sredstava na slabije razvijena područja, područja s razvojnim izazovima poput otoka te proširuje urbana područja kako bi se omogućio ravnomjeran razvoj Hrvatske. Kroz Integrirani teritorijalni program tako očekujemo barem 164 km infrastrukture namijenjene vožnji bicikla, a u gradovima 6,5 ha obnovljenog brownfield zemljišta i 55.000 m2 obnovljenog prostora, a na otocima će više od 60.000m2 javnih zgrada dobiti poboljšana energetska svojstva.

U okviru Programa planirano je i ulaganje u Planove industrijske tranzicije, ITU i potpomognuta područja u iznosu od 536 milijuna eura. Iz njega će, kroz dostupna sredstva, u području istraživanja i razvoja, jačanja konkurentnosti i razvoj vještina u prioritetnim nišama potporu primiti više od 1360 poduzeća. Naravno, tu su i značajna ulaganja u prirodnu i kulturnu baštinu, kao i ona u energetsku i industrijsku tranziciju poduzeća. Hrvatskoj će na raspolaganju biti i tehnička pomoć u iznosu od 293 milijuna eura, priopćilo je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. siječanj 2023 07:18