HASAN RUŽNIĆ

HRVATSKA IZRUČILA BiH OSUMNJIČENOG ZA RATNE ZLOČINE Bivšeg pripadnika Armije BiH tereti se da je sudjelovao u strijeljanjima srpskih civila i vojnika

 Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine

Hrvatska je u srijedu izručila Bosni i Hercegovini bivšeg pripadnika Armije BiH Hasana Ružnića koji je osumnjičen za ratne zločine nad osobama srpske nacionalnosti, potvrđeno je iz Tužiteljstva BiH koje vodi istragu o ovom slučaju.

Ružnić je temeljem međunarodne tjeralice uhićen u Hrvatskoj 29. srpnja.

On je osumnjičen u sklopu istrage koja se vodi protiv veće skupine nekadašnjih pripadnika Armije BiH uključujući umirovljenog generala Atifa Dudakovića, ratnog zapovjednika Petog korpusa koji je branio bihaćku regiju.

Posebni odjel za ratne zločine Tužiteljstva BiH vodi istragu protiv Ružnića kojega se tereti da je kao pripadnik vojne policije Petog korpusa Armije BiH počinio zločin protiv čovječnosti nad žrtvama srpske nacionalnosti u Bosanskom Petrovcu 15. rujna 1995.

Tamo je strijeljano i ubijeno najmanje 40 Srba, civila i vojnika koji su se prethodno predali, a osumnjičeni se tereti da je osobno sudjelovao u strijeljanjima i pojedinačnim ubojstvima preživjelih.

Zajedno s Ružnićem istragom je obuhvaćeno ukupno 17 osumnjičenih uključujući tu i generala Dudakovića a svi oni su na teritoriju BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. kolovoz 2022 02:19