CJEPIVO ZA DRUGE

Hrvatska je donirala 490.000 doza: poslane su u Ruandu, Vijetnam... evo tko je dobio najviše

Hrvatska je dosad potrošila 73,3 posto distribuiranog cjepiva i po tome je na 17. mjestu među zemljama EU
 Niksa Stipanicev/Cropix

Baš kad je krenulo u cijepljenju građana prvom dozom, pojavila se informacija da bi idućih dana moglo nedostajati najpopularnijeg, Pfizerova cjepiva. No, vrlo brzo stigao je "ispravak krivog navoda" iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u kojem se kaže kako nestašice nema niti će je biti pa svi koji to žele moći će se cijepiti i Pfizerovim ili pak nekim drugim cjepivom, primjerice Modernom ili Janssenom. Naime, Hrvatska je naručila dovoljno cjepiva, tako da je čak mogla preko programa Covax Svjetske zdravstvene organizacije donirati 490.000 doza cjepiva siromašnijim zemljama u kojima je zbog manje dostupnosti ili pak zbog njegove visoke cijene cijepljenje manje dostupno.

Donacije su se organizirale uglavnom u trenucima kad je u Hrvatskoj cijepljenje bilo u zastoju pa se manje trošilo, a da se ne bi dogodilo da cjepivu prođe rok trajanja, što bi značilo njegovo uništenje, proizvođači su cjepiva slali direktno u druge zemlje umjesto u Hrvatsku. Donirali smo do polovice ovog mjeseca 420.000 doza AstraZenece u osam zemalja, primjerice u Crnu Goru, Kosovo i Butan po 10.000, a u BiH 170.000 te u Sjevernu Makedoniju 30.000. Vijetnam je dobio 60.000, Ruanda 100.000, a u Albaniju je donirano 30.000 doza. Zadnja pošiljka išla je u BiH prošlog mjeseca, i to 70.000 doza Moderne.

"Na razini Europske komisije dogovorene su donacije preko programa Covax, tako da se točno zna gdje je i kome otišla određena pošiljka cjepiva. Naime, za dio cjepiva u trenutku kad se u Hrvatskoj ili nekoj drugoj zemlji troši manje od onog što je trebalo biti isporučeno, ne čeka se da se približi istek roka trajanja, već se na vrijeme, direktno iz tvornice u kojoj se cjepivo proizvodi, donirano šalje u te druge zemlje", objašnjava način doniranja cjepiva dr. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a. Dodaje da to donirano cjepivo nije na lageru u Hrvatskoj, kako se to nerijetko misli, već kod proizvođača koji umjesto u Hrvatsku određene doze po specificiranim serijama isporučuje na drugo mjesto.

Popularni Pfizer

U ovom trenutku nakon uvođenja covid-potvrda u Hrvatskoj u sve javne i države službe cijepljenje je znatno pojačano, tako da je većina cijepljenih u posljednjih desetak dana primila prvu dozu cjepiva. Inače, od početka godine ukupno je potrošeno 3,871.112 doza cjepiva od one količine koja je bila namijenjena Hrvatskoj, i to 5.249.630 doza. Najviše je potrošeno Pfizerova cjepiva - 2,8 milijuna od 3 milijuna distribuiranog za Hrvatsku, a potom slijedi AstraZeneca s 560.230 od ukupno milijun doza. Treće po potrošnji je cjepivo Moderne, kojeg je utrošeno 357.893 doza od 752.400 te 144.425 doza Janssena od 278.350 doza.

Premalo cijepljenih

Prema podacima ECDC-a (Europski centar za kontrolu bolesti) Hrvatska je dosad potrošila 73,3 posto distribuiranog cjepiva i po tome je na 17. mjestu među zemljama EU. Ostale zemlje potrošile su više od 80 posto, a neke i 90 posto distribuiranog cjepiva. Dakako, to se podudara i s većom procijepljenošću. Iza Hrvatske su po potrošenim dozama, primjerice, i Slovenija i Austrija, ali i Poljska, Češka, Bugarska, Rumunjska, Grčka, Latvija, Mađarska i Cipar.

S obzirom na to da podaci iz bolnica govore da su u gotovo 80 pa i više posto slučajeva hospitaliziranih i onih s težim kliničkim slikama upravo necijepljeni, sve zemlje pokušavaju povećati procijepljenost, osobito u starijim dobnim skupinama. Nažalost, u Hrvatskoj je i dalje premalo cijepljenih među starijima od 60 godina, odnosno tek 70 posto, a kod onih u dobi od 50 do 60 godina cijepljeno je tek 59 posto. Manje od polovice cijepljenih je u dobi od 25 do 45 godina, i to samo 45 postao, a onih od 18 do 24 godine tek 32 posto. Sve to govori da je posljedica trenutačni velik broj zaraženih i hospitaliziranih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:48