SIS II

Hrvatska je još bliže Schengenu

Uz pomoć SIS-a II države u prostoru Schengena mogu razmjenjivati važne podatke
 Ranko Šuvar/CROPIX

ZAGREB - Projekt “Razvijanje spremnosti za primjenu SIS II”, kojem je cilj bio pomoći Hrvatskoj u razvoju administrativnih, pravnih i tehničkih zahtjeva potrebnih za uključenje Hrvatske u prostor Schengena , zatvoren je prošlog tjedna.

Tim projektom EU je pomogla Hrvatskoj s oko 500 tisuća eura kako bi razvila tehničke zahtjeve za osnivanje informacijskog sustava koji je na snazi u Schengenu.

Druga generacija Schengenskog informacijskog sustava (SIS II) omogućuje članicama razmjenu podataka o osobama i imovini za potrebe sigurnosti i kontrole granice. U MUP-u su ustvrdili da je završetak projekta “jedan mali kamenčić u mozaiku sigurnosti” koji se očekuje od Hrvatske, dok su u Delegaciji EU u Republici Hrvatskoj istaknuli kako je svrha projekta omogućiti hrvatskim državljanima slobodno putovanje kroz Uniju bez kontrola na granici.

Projekt su u suradnji s hrvatskim stručnjacima i institucijama provele mađarske konzultantske tvrtke AAM Management Information Consulting Ltd i IDOM 2000 Consulancy Ltd.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 03:40