AKCIJSKI PLAN

Hrvatska je među najgorima u Europi po smrtnosti od raka, HZJZ objavio kako to misli promijeniti

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak najavio je kako su predviđena poboljšanja za tri postojeća preventivna programa

Krunoslav Capak

 Ranko Šuvar/Cropix

Akcijski plan za provedbu Nacionalnog strateškog okvira protiv raka do 2025. težak je 8,5 milijardi eura, a cilj mu je dovesti do smanjenja smrtnosti od raka, po čemu smo među najgorima u Europi, rečeno u ponedjeljak na panelu HZJZ-a, gdje je najavljeno i uvođenje novih preventivnih programa.

Mnogi oblici raka su preventabilni i velika odgovornost leži na svakom pojedincu, a uz životne navike, važni su programi primarne i sekundarne prevencije te suradnja u zdravstvenom sustavu, istaknuto je na skupu koji je organiziran pred kraj javnog savjetovanja o Akcijskom planu protiv raka.

image

Krunoslav Capak

Ranko Šuvar/Cropix

Na skupu su sudjelovalo stručnjaci i predstavnici udruga bolesnika, a u raspravi je istaknuto kako plan ima financijsko pokriće, no i određenih manjkavosti, jer nisu imenovane osobe ni ustanove koje bi ga trebale provesti, niti su navedeni vremenski rokovi. Ipak, dio sudionika se složio kako plan daje smjer, definira fokus i ciljeve te predstavlja živi organizam koji će se dorađivati.

image
Ranko Šuvar/Cropix

Sudionici su naveli i kako struka treba predložiti, a Ministarstvo zdravstva definirati broj ustanova koje će biti centri izvrsnosti jer oni imaju veliki utjecaj na uspješno liječenje.

Za veće sudjelovanja u preventivnim programima potrebno je unaprijediti suradnju s liječnicima obiteljske medicine i patronažnim sestrama te sustavno provoditi edukativne kampanje, rečeno je. Potrebno je unaprijediti informatičke programe te povezati ustanove, dok u onkološku bazu trebaju biti uključene sve relevantne institucije.

image
Ranko Šuvar/Cropix

Proširuju se i otvaraju novi preventivni programi

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak najavio je kako su predviđena poboljšanja za tri postojeća preventivna programa - za rano otkrivanje raka dojke, debelog crijeva i cerviksa te donošenje novih za karcinom pluća, prostate i želuca, u skladu s rezolucijom Europske Komisije.

image
Ranko Šuvar/Cropix

"I ranije smo razgovarali o uvođenju tih programa, a sad smo poduzeli aktivnosti, no potrebno je snimanje infrastrukture i dogovora oko načina provođenja. Program otkrivanja raka vrata maternice bio je zaustavljen iz tehničkih problema, ali sada ga pokrećemo na novi način", rekao je Capak.

image
Ranko Šuvar/Cropix

U Virovitičko-podravskoj županiji krenula je prva faza tog programa, s novim načinom pozivanja i s novom metodom screeninga, gdje se odjednom uzima uzorak za HPV i citološki test. Plan je program kroz godinu dana prošiti na cijelu Hrvatsku.

Program ranog otkrivanja raka dojke proširuje se i na druge dobne skupine, a slično je i za rak debelog crijeva gdje se planira i uvesti jednostavniji test, rekao je Capak.

Što se tiče programa za rano otkrivanje melanoma, akademkinja Mirna Šitum rekla je kako je on pri kraju a u njega će biti uključeni svi potencijalni pacijenti s visokim rizikom za nastanak melanoma poput onih nakon 50. godine života i osoba s puno madeža.

image

Mirna Šitum

Ranko Šuvar/Cropix

Također će biti predložena zabrana korištenja solarija mlađima od 18 godina jer je to visoki rizični čimbenik, najavila je Šitum.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 20:15