OBJAVLJENA TOP LISTA

HRVATSKA JE MEĐU ZEMLJAMA KOJE POBJEĐUJU KORONU Evo na što je konkretno ponosan ministar Beroš i koje su zemlje završile iza nas

Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević
 Boris Kovacev / CROPIX

Netko pobjeđuje, netko baš i ne. Pod tim je naslovom na internet stranici Endcoronavirus.org objavljena lista zemalja prema jednom jedinom kriteriju: jesu li uspjele zauzdati COVID-19 pandemiju ili ne, piše Slobodna Dalmacija.

Države su raspoređene u tri kategorije: one koje pobjeđuju u ratu protiv novog koronavirusa, one kojima samo malo fali da stanu u kraj epidemiji, i one koje tek trebaju poduzeti odlučnu akciju kako bi zaustavile širenje zaraze. Klasifikacija je napravljena na temelju obrađenih podataka o broju novih slučajeva do 4.svibnja.

U prvoj skupini – onih koji odnose pobjedu nad virusom – je ukupno dvadeset država u svijetu. Zajedno sa Australijom, Austrijom, Južnom Korejom, Kinom, Slovenijom, Vijetnamom, Islandom, Slovačkom, Grčkom, Tajvanom, Novim Zelandom i ostalima, u nju je uvrštena i Hrvatska.

- Hrvatska se još jednom smjestila među zemlje koje pobjeđuju u borbi protiv koronavirusa! To je pohvala svima i poticaj #OstanimoOdgovorni – poručio je u nedjelju hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš sa svojeg Twitter profila očito ponosan na visoko mjesto na ovoj rang ljestvici, piše Slobodna Dalmacija.

U kategoriji zemalja koje su na korak od pobjede nad koronavirusom – njih ukupno 21 – su između ostalih i Njemačka, Belgija, Češka, Italija, Iran, Danska, Francuska, Španjolska, Turska, Italija…

Treća skupina je zasad najgore prošla. U njoj su ili zemlje koje krivulju još nisu izravnale, ili one u kojima krivulja pada, ali još uvijek ne dovoljno da je izbjegnuta opasnost od novog rasplamsavanja. U toj su skupini, između ostalih, uvršteni SAD, Rusija, Velika Britanija, Brazil, Švedska, Meksiko, Finska, Indija, Mađarska, Rumunjska, Poljska, Čile, Egipat, Bjelorusija…

Detaljno su obrađene i savezne države unutar SAD-a. Rezultat je frapantan. Njih čak 36 spada u treću skupinu. Onu za koju rat protiv koronavirusa još uvijek intenzivno traje.

Endcoronavirus.org Internet je stranica koju je pokrenuo američki New England Complex Systems Institute (NECSI) pod vodstvom dr. Yaneera Bar-Yama. Institut okuplja epidemiologe, liječnike, analitičare, profesore i studente s MIT-a, Harvarda i ostalih američkih sveučilišta. Institut zagovara strogi „lockdown“ u trajanju od 5 tjedana, zabranu putovanja, masovna testiranja, samoizolaciju zaraženih koji imaju slabe simptome ili ih uopće nemaju, nošenje maski na javnim mjestima kao i hitnu opskrbu zaštitnom i medicinskom opremom bolnica i medicinskih djelatnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. ožujak 2024 09:50