REPORT GOJKA DRLJAČE

Hrvatska je najbolja u EU, a svi u Europi bruje o bizarnom sastanku Merkel i ministra zdravstva

Ono što pažljivo motre svi u EU jest ono što čini Njemačka, a iz te velike i uspješne zemlje dolaze podvojene informacije.
Angela Merkel
 Kay Nietfeld

Hrvatska je s jučerašnjim danom tj. prema zadnjim zabilježenim podacima gledajući tzv. 7-dnevni pomični prosjek epidemiološki gledano najuspješnija zemlja u EU jer ima zabilježena samo 82,16 slučaja zaraze na milijun stanovnika. Uz Hrvatsku malo zabilježenih slučajeva zaraze imaju Danska i Njemačka, dok zabrinjavajuću epidemiološku situaciju gledamo u Češkoj, Estoniji, Malti, Slovačkoj i Sloveniji.

Ono što je zanimljivo jest da Češka, Slovačka i Slovenija uporno provode vrlo rigorozne epidemiološke mjere, ali rezultat ipak izostaje. Posebno iznenađuje situacija u Češkoj gdje su s jučerašnjim datumom zabilježili 918,28 novih slučajeva zaraze na milijun stanovnika.

Grafikon ispod svojevrsna je ljestvica trenutačne epidemiološke sigurnosti u EU. Najuspješniji su dolje.

image
Infografika Sveučilišta Johns Hopkins

Ono što pažljivo motre svi u EU jest ono što čini Njemačka, a iz te velike i uspješne zemlje dolaze podvojene informacije. Njemački mediji s ljubomorom prate izvještaje iz Velike Britanije gdje je premijer Boris Johnson najavio potpuno epidemiološko otvaranje do ljeta.

Međutim, u Velikoj Britaniji situacija se razvija povoljnije nego u Njemačkoj premda je velika Britanija s jučerašnjim danom zabilježila otprilike dvostruko više novih slučajeva na milijun gledajući 7-dnevni pomični prosjek – 160,82. Naime, Velika Britanija daleko je odmakla s cijepljenjem stanovništva. U Britaniji je obavljeno 18,4 milijuna cijepljenja (27 posto stanovnika), a u Njemačkoj 5,2 milijuna (oko 6 posto populacije). Uz to, više istraživanja ukazuju na višu okuženost Britanije u odnosu na Njemačku.

Stoga njemački mediji, kao što je Bild, pišu kako je u Britaniji imunitet krda na vidiku te je realno očekivati povratak potpuno normalnom životu za 118 dana. Za razliku, u Njemačkoj su vrlo podvojeni oko plana otvaranja koji je procurio do novina. Prema današnjim vijestima kancelarka Angela Merkel obećala je na radnom doručku ministru zdravstva Jensu Spahnu masovno testiranje epskih razmjera, ali joj je on odgovorio kako njihov dugoročni plan izlaska iz lockdowna nije realan. Slijedi li u Njemačkoj, koja ima mali broj mrtvih na milijun stanovnika, političko-epidemiološka drama jer je pitanje mogu li se uz nisku okuženost i manje cijepljenih otvarati brzinom kojom će to činiti Britanci.

Ono što svi sa zabrinutošću prate jest vrlo nepovoljna epidemiološka situacija u Češkoj gdje je s obzirom na ukupni broj slučajeva i smrti logično pretpostaviti visoku razinu okuženosti. Pitanje je koliko daleko zaraza može otići prije nego se zaustavi njezino širenje.

Bit će zanimljivo što će Hrvatskoj donijeti očekivano novo popuštanje mjera koje se očekuje sljedeći tjedan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 02:25