OPORBA U SABORU

‘Hrvatska je podbacila u mjerama protiv korone, po smrtnosti smo osmi na svijetu‘

Smatraju da je Hrvatska po smrtnosti među najproblematičnijima u Europi, pa i u svijetu

Vili Beroš

 Damjan Tadic/Cropix

I prije početka saborske rasprave o izvješćima o mjerama koje je Hrvatska poduzela protiv epidemije covida od 1. siječnja do 31. kolovoza 2022. oporba je upozoravala da je Hrvatska podbacila u tim mjerama jer je po smrtnosti po broju stanovnika završila kao osma u svijetu.

Damir Bajs je tražeći stanku u ime Kluba Fokusa, Reformista i nezavisnih zastupnika upozorio da je Hrvatska u nekim tjednima čak bila prva u svijetu po smrtnosti.

"Te mjere su bile tako postavljene da su onemogućile i rad zdravstva u cjelini, jer su u vrijeme covidkrize bolnice radile puno manje. Broj smrtnosti radi drugih bolesti se povećao", rekao je.

Anka Mrak Taritaš (Klub Centra i GLAS-a) upozorila je da je Hrvatska rijetko u čemu među prvih pet u EU, a ono po čemu jest je po broju umrlih od koronavirusa. Zabrinjavajućim drži i da imamo 3,7 puta više umrlih od Finske, 2,3 puta više umrlih od Njemačke i 13 puta više od Švedske.

Smatra da bismo dvije godine nakon početka epidemije trebali znati u čemu smo pogriješili, jer znanost napreduje. "Zašto je stanje s umrlim takvo u odnosu na druge zemlje", upitala je.

image

Vili Beroš

Damjan Tadic/Cropix

Na loše statističke podatke u borbi protiv koronavirusa upozorio je i Marijan Pavliček (Klub Hrvatskih suverenista). Ocijenio je da je tome u velikom dijelu kriv Stožer civilne zaštite RH, koji je donio 505 raznih odluka koje su, smatra, često bile politički motivirane, a ne epidemiološki opravdane.

Podsjetio je i da su prve odluke donesene nakon unutarstranačkih izbora u HDZ-u i do tada zdravlje nacije nije bilo bitno. Uz to, brojni članovi Stožera nisu se držali propisanih odluka koje su sami donosili.

Pavliček je rekao i da je prije par dana u Europskom parlamentu na pitanje zastupnika izvršnoj direktorici Pfizera je li njihovo cjepivo testirano prije nego je stavljeno na tržište za zaštitu od daljnjeg širenja virusa odgovor bio - nije.

"To samo potvrđuje da su ta cjepiva vrlo loša, da nisu doprinijela suzbijanju ove covidpandemije što potvrđuju i brojke da je u tri mjeseca više umrlo onih koji su cijepljeni i oboljeli od onih koji se nisu cijepili", ustvrdio je.

Navodeći kako izvješća pokazuju određeni napredak u onom što se navodi, SDP-ova Andreja Marić upozorila je da na terenu svjedoče da smo još uvijek u epidemiji koronavirusa.

image

Marijan Pavliček

Damjan Tadic/Cropix

Podsjetila je da je Hrvatska naručila 19,2 milijuna cjepiva protiv koronavirusa, a utrošeno je svega 5,2 milijuna doza. Drži kako je to stoga što je kampanja za cijepljenje građana bila nedostatna i nedovoljna.

Marić je rekla da nisu dostupni svi lijekovi koje je ministar Beroš potpisao u svojim smjernicama.

Osvrćući se na iznesene oporbene primjedbe, HDZ-ov Željko Reiner rekao je da su "potpuna glupost" priče da statistički podaci kod nas nisu točni.

Smatra da uspoređivati brojke, posebice s nekim neeuropskim zemljama, je smiješno posebice kad se zna kakve su zdravstvene prilike u tim zemljama.

O tome zašto je naručeno toliko doza cjepiva, Reiner je kazao da ih se slučajno nije naručilo dovoljno i da se nisu mogli cijepiti oni koji su to željeli - onda bi sve opet bilo izrazito loše.

"Sjetimo se prvih tjedana i mjeseci kada je vladala histerija za time tko se cijepio, koga se preko reda cijepilo, tko se uspio cijepiti a tko nije" kazao je.

Posebno suludom tvrdnjom smatra da su ta cjepiva loša jer to ničim nije opravdano.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:36