NA VRHU U EUROPI

Hrvatska je toliko regulirana da stručni ispit za servisera klima uređaja moraju polagati i inženjeri strojarstva

Hrvatska ima jedno od najreguliranijih tržišta lijekova i ljekarni u Europi. Prva je odmah nakon Luksemburga i Španjolske

Ilustracija, majstor popravlja klima uređaj



 

 Damjan Tadic/Cropix

Hrvatska ima jedno od najreguliranijih tržišta lijekova i ljekarni u Europi gdje je, nakon Luksemburge i Španjolske, na samom vrhu po reguliranosti, a jednaka razina reguliranosti postoji i u segmentu vodnog sektora, kao i državnih poduzeća, pokazalo je izvješće objavljeno na stranicama Ministarstva gospodarstva.

Podaci koji su prikupljeni iz OECD-a i statistike EU Komisije pokazuju da Hrvatska, osim toga, ima iznadprosječnu razinu reguliranosti profesija kao što su to turistički vodiči, a isto potom vrijedi i za odvjetnike, arhitekte, inženjere, porezne savjetnike, ali bez značajnih odstupanja od usporedivih zemalja srednjeeuropskog okvira.

Zanimljivo, navedene profesije i dalje su iznadprosječno regulirane iako je Ministarstvo posljednjih godina u njima napravilo neke pomake odnosno provelo deregulaciju.

Do kraja prošle godine, navodi se, deregulacija je provedena kroz 253 mjere u 50-ak profesija.

Između ostaloga, arhitektima je ukinuto ograničenje oglašavanja, zabrana osnivanja više od jednog ureda, a stranci više ne moraju imati prebivalište u našoj zemlji. Za računovođe je ukinuta obveza licenciranja, odvjetnicima je dopušteno reklamiranje, za autoškole je ukinuto ograničenje njihovog broja, za turističke vodiče ukinute su pak obveze stručnih ispita po svakoj županiji, kao i ograničenje broja zaposlenih u internetskoj agenciji u stambenim prostorima.

Koliko je država regulirana najbolje dokazuje sljedeći slučaj - svi serviseri klima uređaja donedavno su morali obavezno polagati stručni ispit, a obveza se odnosila čak i na diplomirane strojare. Zakonskim izmjenama to je ipak ukinuto za sve one koji su inženjeri ili završeni srednjoškolci s majstorskim ispitom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 12:08