30 GODINA KAZAHSTANA

Hrvatska je treći trgovinski partner Kazahstana među zemljama jugoistočne Europe

Na kazahstanskom tržištu posluju 23 hrvatske tvrtke iz područja građevinarstva, IT-a, farmacije, prehrambene industrije i trgovine

Nursultan Abišević Nazarbajev

 Emmanuel Dunand/AFP

Ove godine Kazahstan slavi 30. godišnjicu neovisnosti. Tijekom godina, zemlja je uspjela prevladati mnoge poteškoće i zauzeti vodeću poziciju u svim područjima, kako u regiji, tako i među ostalim državama postsovjetskog prostora. Kazahstan je prošao težak put formiranja, povremeno nailazeći na razne poteškoće. Međutim, već dugi niz godina Kazahstan slijedi put diverzifikacije gospodarstva zemlje. Aktivno se provode reforme usmjerene na ubrzanje ovog procesa, što uključuje programe modernizacije poljoprivrede, te u području učinkovitog korištenja javnih resursa i povećanja produktivnosti u nenaftnom sektoru, kao i osiguravanju tranzicije prerađivačke industrije na perspektivnije industrije s visokim izvoznim potencijalom.

Tijekom tri desetljeća neovisnosti obujam BDP-a porastao je 18 puta, otvoreno je više od 300 tisuća radnih mjesta i 1250 novih industrijskih poduzeća. Kazahstan je privukao 350 milijardi dolara izravnih stranih ulaganja, što je 70 posto ukupnog priljeva investicija u srednjoazijskoj regiji. To je rezultat uspjeha politike otvorenosti i povjerenja koju vodi državni vrh, uz potporu stabilnosti i sklada u kazahstanskom društvu.

Bez sumnje, povijest neovisnosti, formiranja i jačanja nacionalnog suvereniteta i državnosti Kazahstana je povezana s imenom prvog predsjednika Republike Kazahstan - Elbasyja Nursultan Abišević Nazarbajeva.

Kazahstan je postao strateški važan igrač na svjetskoj sceni i lider u srednjoazijskom regionu. Odricanje Kazahstana, od četvrte po veličini svjetske zalihe nuklearnog arsenala pomoglo je jačanju povjerenja najvećih svjetskih sila, osiguralo dobronamjeran stav svjetske zajednice prema mladoj državi i pridonijelo preobrazbi Republike Kazahstan u jednog od predvodnika globalnog antinuklearnog pokreta.

Zahvaljujući vanjskopolitičkim aktivnostima i međunarodnim inicijativama prvog predsjednika Republike Kazahstan - Elbasyja, Kazahstan je odigrao ključnu ulogu u stvaranju takvih organizacija kao što su Euroazijska ekonomska unija, CSTO, SCO i Turkijsko vijeće. Kazahstan je bio prvi među zemljama ZND-a koji je bio domaćin summita OESS-a i Svjetske izložbe EXPO.

Nur-Sultan glavni grad je 1999. Godine odlukom UNESCO-a, grad je dobio titulu "Grad mira". Od 2000. glavni grad Kazahstana član je Međunarodne skupštine prijestolnica i velikih gradova.

Kazahstan danas ulazi u novo razdoblje desetogodišnjeg razvoja. “Neovisnost služi kao čvrst temelj kazahstanske državnosti. Za Kazahstan – zemlju bogate povijesti i dubokih korijena – nema veće vrijednosti. Ovo je najdragocjenije blago, najpovjerljivija imovina. Stoga cijenimo Neovisnost o kojoj su sanjali naši preci. Suverenitet je neprocjenjiva dobrobit koju ne posjeduje svaki narod. Kronika naše neovisnosti usko je povezana s povijesnom osobom prvog predsjednika - Elbasyja”, istaknuo predsjednik Republike Kazahstan Kasim-Žomart Tokajev.

Prema riječima Matea Tramontane, počasnog konzula Republike Kazahstan u Hrvatskoj, Kazahstan gleda na Hrvatsku kao na važnog i perspektivnog partnera u Europskoj uniji. „Uskoro ćemo proslaviti 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. Za to vrijeme uspostavljen je povjerljivi dijalog na najvišoj razini, održavaju se kontakti između parlamenata, vlada i poslovnih krugova. Važan događaj je otvaranje Veleposlanstva RH u Kazahstanu 2019. godine. Ako su ranije kazahstanski gospodarstvenici i turisti morali podnijeti zahtjev za hrvatsku vizu u Istanbulu ili Moskvi, danas to mogu učiniti u glavnom gradu Kazahstana“, ističe Tramontana.

Hrvatska je nakon Grčke i Rumunjske treći trgovinski partner Kazahstana među zemljama jugoistočne Europe. Na kazahstanskom tržištu posluju 23 hrvatske tvrtke iz područja građevinarstva, informacijskih tehnologija, farmacije, prehrambene industrije i trgovine. „U 2019. godini stupili su na snagu glavni gospodarski sporazumi između Hrvatske i Kazahstana - Konvencija o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i Međuvladin sporazum o gospodarskoj suradnji. Dovršene su interne procedure za stvaranje pravnog okvira za djelovanje Međuvladinog povjerenstva za gospodarsku suradnju. Kazahstan je zainteresiran za proširenje prisutnosti hrvatskih tvrtki na kazahstanskom tržištu. Posebno su zanimljiva hrvatska iskustva u razvoju poljoprivrede, turizma, obrazovanja i sporta”, ističe Tramontana.

Važan mehanizam za razvoj kulturnih veza je djelovanje Hrvatsko-kazahstanskog društva prijateljstva, osnovanog 2017. godine, u kojem sudjeluju istaknute javne osobe, predstavnici znanosti, obrazovanja i kulture Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 07:07