DALIJA OREŠKOVIĆ

‘Hrvatska je trenutačno jedna od najkorumpiranijih država članica Europske unije‘

Saborska zastupnica Centra kaže kako je Hrvatska 10 godina od potpisivanja Pristupnog ugovora jedna od najkorumpiranijih članica EU-a

Dalija Orešković

 Damjan Tadic/Cropix

Saborska zastupnica Centra Dalija Orešković ustvrdila je u srijedu da je Hrvatska trenutačno jedna od najkorumpiranijih država članica Europske unije (EU), a neovisnost institucija i vladavina prava su takvi da danas ne bismo bili ni blizu EU-a.

Državno odvjetništvo (DORH) je pod ozbiljnom sumnjom da je pod političkim pritiskom pokušalo zataškati tešku korupcijsku aferu jedne ministrice, koja očito ima posebnu premijerovu zaštitu, a Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, koje je nekad bilo ključan faktor u prevenciji korupcije, donošenjem lošeg zakona u režiji HDZ-a pretvara se u tijelo koje će se baviti pukim administriranjem imovinskih kartica dužnosnika i ni sa čim važnijim od toga, rekla je Orešković.

Konferenciju za novinara sazvala je povodom 9. prosinca, kada se obilježava Međunarodni dan borbe protiv korupcije, a ujedno sutra možemo obilježiti desetu godišnjicu od potpisivanja Pristupnog ugovora za ulazak Hrvatske u EU.

Tog istog dana prije deset godina stigla je i vijest da je DORH podigao optužnicu protiv HDZ-a i Ive Sanadera, što ju je, kaže, potaknulo na osvrt na to gdje se Hrvatska nalazi deset godina poslije.

Danas se, kako kaže, malo tko sjeća da je po Zakonu o sprječavanju sukoba interesa iz 2011.godine Povjerenstvo moglo ulaziti u bankovne račune dužnosnika te izricati sankcije kojima dužnosnike poziva na podnošenje ostavke ili traži njihovu smjenu.

No, malo tko zna, dodala je, da takav zakon nikada nije zaživio u praksi zbog ustavne tužbe koju je podnio Josip Leko prije nego što je postao jedan od sudaca Ustavnog suda.

"Treba nam borba protiv korupcije koja daje rezultate, nužno je ojačati neovisnost glavnog državnog odvjetnika", poručila je.

Državnom odvjetniku mandat od šest ili osam godina, bez reizbora

Predlaže promjenu ustavne odredbe da mandat glavnog državnog odvjetnika traje četiri godine uz mogućnost reizbora, tako da se trajanje mandata produži na šest ili osam godina bez mogućnosti dobivanja drugog mandata.

Osim toga, veće jamstvo neovisnosti glavnog državnog odvjetnika bilo bi kada bi ga se biralo u Saboru dvotrećinskom većinom, kao i predsjednika Vrhovnog suda.

U sustavu pravosuđa treba promijeniti ustroj tijela unutarnje kontrole, tako da članovi Državnoodvjetničkog vijeća (DOV) i Državnog sudbenog vijeća (DSV) poslove imenovanja, razrješenja, provođenja stegovnih postupaka protiv pravosudnih dužnosnika i poslove provjere imovinskih kartica moraju obavljati kao svoje stalno, profesionalno zanimanje, a ne na razini povremenih sastanaka uz primarno obavljanje nekog drugog posla.

"Danas u članstvu DOV-a i DSV-a sjede po dva saborska zastupnika, kojima tamo nije mjesto, a sve dok je tako ne treba čuditi što stvarna provjera imovinskih kartica ne postoji, stegovnih postupaka je malo, a rezultati su nikakvi", poručila je.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa treba pretvoriti u Ured za prevenciju korupcije koji će dobiti niz novih zadaća, nadležnosti i ovlasti, kao što su analiza i očitovanje o korupcijskim rizicima koji proizlaze ili mogu nastati iz novih zakona, ili ukazivanje na rizičnu praksu koju bi zakonima trebalo bolje urediti.

Usto, naglasila je Orešković, trebalo bi uspostaviti nekoliko javnih registara, a najvažniji je registar svih poslovnih odnosa s tijelima javne vlasti, registar pune fiskalne transparentnosti, odnosno pune otvorenosti svih proračuna, kako na nacionalnoj tako i na lokalnoj razini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:48