BRIEFING: H. KLASIĆ

‘Hrvatska je ugled izgubila s Titom. Sad sam bio u Alžiru, pa oni tamo znaju samo jednog Hrvata‘

Hrvatska odluka da glasa protiv rezolucije UN-a prema njegovom mišljenju nema veze s povijesnim nasljeđem

Hrvoje Klasić

 Hm/

- Izrael se osjeća zakinutim u vezi UN-ove rezolucije kojom se traži trenutačno humanitarno primirje u Gazi. Da ste sada židovski civil u Izraelu, sigurno vam ne bi bilo drago da netko na vašu pogibiju gleda kao na nešto manjeg intenziteta nego na palestinsku zato što se radi o manjem broju žrtava - kazao je u Briefingu, 150. izdanju ove emisije, povjesničar dr. sc. Hrvoje Klasić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Hrvatska odluka da glasa protiv te rezolucije prema njegovom mišljenju nema veze s povijesnim nasljeđem.

- HDZ je zadnjih 30 godina imao priliku pokazati što misli o ustaškom naslijeđu, recimo onda kada su njegovi predstavnici imenovali ulice po Mili Budaku i drugim ustašama i kada se toleriralo uzvikivanje ustaških slogana. Hrvatska, bojim se, već dugo nema svoju vanjsku politiku. I Luksemburg je mali pa u međunarodnim odnosima igra nekakvu ulogu. I Jugoslavija je bila mala u odnosu na Rusiju, Kinu i SAD pa je bila bitan igrač. Hrvatska može imati svoje ja na međunarodnoj političkoj sceni, a ovime pokazujemo da ga nemamo nego se skrivamo iza jačih, prvenstveno SAD-a - govori Klasić. Smatra da Zoran Milanović nije u pravu kada kaže da mi u Hrvatskoj nismo potomci nacista nego uglavnom antifašista.

- Nije u pravu. Kada bi to bilo tako, to bi značilo da živimo u zemlji u kojoj se nisu dizali u zrak antifašistički spomenici, da nije iz knjižnica izbačeno tri milijuna knjiga napisanih na ćirilici i o NOB-u, ne bismo imali ulice koje se imenuju po ustaškim dužnosnicima... Ja doista nisam potomak ustaša i sram me je tog perioda, ali Židovi kao i Srbi i Romi, nisu u NDH bili proganjani od pojedinačnih bandi nego od državnog aparata države od koje se trebamo ograditi, ali je postojala. Sve to ne smije imati veze s današnjom politikom Hrvatske prema Izraelu - kaže Klasić koji smatra da glasanjem protiv UN-ove rezolucije Hrvatska nije narušila svoj ugled u svijetu.

- Koji to ugled Hrvatska ima? Putujem po svijetu. Nedavno sam baš bio u Alžiru. Tamo Hrvatsku znaju jedino po Luki Modriću, a ostala im je u sjećanju i bivša predsjednica u hrvatskom dresu. Mi smo politički ugled izgubili s Titom - zaključuje Klasić i tvrdi da ne postoji hrvatski partizanski ili antifašistički pokret jer se brojni Hrvati u NOB-u nisu borili za neovisnu hrvatsku državu nego za jugoslavensku zajednicu ravnopravnih naroda.

- Radije bih da nema Dana antifašističke borbe na način kako ga slavimo danas. Većina HDZ-ovaca na to obilježavanje ide zato što mora, a ne zato što želi, dok u Bleiburg idu zato što žele. Alternativa je da preostalih 364 dana ne negiramo antifašističke vrijednosti i ne negiramo ustaške zločine. U zadnjih mjesec dana imamo prva hapšenja ljudi koji se smatraju ustašama i to je za pohvalu iako 33 godine imamo državu u kojoj je normalno da se veliča ustaštvo - kaže Klasić. Napominje da je Domovinski pokret desno krilo HDZ-a i njegov predsjednik Ivan Penava govori ono što misli dobar dio HDZ-ovih birača.

- Da dođe Karamarko za predsjednika HDZ-a, za Domovinski pokret nitko ne bi glasao. Penavina poruka da u Vukovar ne trebaju doći oni koji imaju nešto protiv HOS-a je kukavički potez i jeftino podilaženje biračima koji su glasali za HDZ dok je HDZ tolerirao ustaštvo, a sada glasaju za DP koji ništa ne nudi osim što se vraća na prošlost. To je toliko blesavo. Budite onda frajeri pa recite da su ustaše patrioti i da stavljate slovo U jer vas ono podsjeća na najljepši dio hrvatske povijesti! Dečki iz HOS-a su doista dali veliku žrtvu u obrani Vukovara i puno ih je poginulo. No jesu li bili jedini? Nisu. Je li ih bilo najviše? Nije. I sada dečkima iz ostalih postrojbi HV-a kažete da će HOS biti na čelu kolone. Da išta o tome zna, Penava bi govorio o kulturnoj ili poreznoj politici, ali govori o HOS-u zato što zna da se oko toga njegovi birači ne slažu s biračima HDZ-a ili SDP-a - ističe Klasić dodajući da je Penava time napravio veliki problem samom HOS-u jer je na plakat stavio i slovo U što je u suprotnosti s tvrdnjama da HOS nema nikakve veze s ustašama.

- Svi će reći da Izrael u Gazi prestane ubijati civile. Ali alternativa mu je povratak na 7. listopad ove godine i čekanje da Hamas uništi izraelsku državu. Može zvučati utopistički, ali ja doista očekujem da se Palestinci pobune protiv Hamasa, da Arapi i muslimanski vjernici širom svijeta osuđuju Izrael zbog napada na civile, ali i da krenu čistiti u vlastitom dvorištu i odreknu se najradikalnijih među sobom. Izrael sigurno neće uništiti ideju Hamasa, Hezbolaha i Irana da Izrael treba prestati postojati. Izginut će puno civila, a palestinsko stanovništvo će se dodatno radikalizirati. No, i Izrael se mora boriti protiv svojih radikala jer mislim da je Netanyahu najveća sramota koja se dogodila demokratskom Izraelu - govori Klasić koji ne vjeruje da će se ovaj rat proširiti na druge države niti da će se Iran ili neke druge zemlje u njega uključiti. Također misli da ovaj rat neće dugo trajati, ali će biti jako razoran.

- Neće doći do trećeg svjetskog rata. Ako nije došlo zbog Ukrajine, neće ni ovdje. Ovo je zamrznuti konflikt koji se s vremena na vrijeme odmrzava i eskalira - procjenjuje Klasić.

U nastavku emisiju Briefing pogledajte u cijelosti

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:16