NOVA ERA

Hrvatska je ušla u Schengen: U Europu od sada bez putovnice i osobne iskaznice!

Kućice na postojećim graničnim prijelazima ostaju do daljnjeg zbog mogućnosti ponovnog uvođenja graničnih kontrola

Davor Božinović (desno)

 Ronald Gorsic/Cropix

Otvorili smo vrata Europi bez granica. Tim je riječima Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova na sada već bivšem graničnom prijelazu Bregana označio ulazak Hrvatske u Schengen. Samo nekoliko trenutaka ranije pritisnuo je zeleni gumb i podigao rampu na graničnom prijelazu Bregana u nazočnosti Sanje Ajanović Hovnik, slovenske ministrice unutarnjih poslova. Kraj graničnih kućica ovom su povijesnom činu nazdravili glavni ravnatelj policije Nikola Milina i vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja slovenske policije Boštjan Lindav, te njihovi suradnici iz Uprave za granicu, granične policije i lokalnih policijskih postaja.

- Večeras slavimo nov dan, Novu godinu, Novu Europu s Hrvatskom u Schengenu Nema više granica koje su predugo stajale između nas i naših susjeda, prirodnog okruženja kojem i kao narod i kao država pripadamo. Večerašnji čin više od ukidanja graničnih kontrola: On je konačna afirmacija našeg europskog identiteta za koji su se generacije Hrvata borile i u konačnici izborile, rekao je Božinović. Zahvalio je slovenskoj ministrici i slovenskom izaslanstvu što su "večeras ovdje s nama podijelili trenutke naše radosti i ponosa. "Sretna vam svima nova godina u Schengenu!" Slovenska ministrica ocijenila je to povijesnim događajem.

- Kako smo prije 30-ak godina simbolično postavljali granice, tako ih sada mičemo. To ne znači da će se sigurnost smanjiti budući da smo se u obje države temeljito pripremali za ovaj trenutak - rekla je Ajanović Hovnik. Podizanju rampi minutu u ponoć prethodio je kratki sastanak Davora Božinovića i Sanje Ajanović Hovnik sa suradnicima. Podizanje rampe na slovenskoj strani pratilo se putem videozida. Nakon podizanja rampe uslijedio je posljednji prijavak načelnika Postaje granične policije Bregana u kojem izvješćuje da policijski službenici prestaju s provedbama graničnih kontrola i prelaze na zadaće kompenzacijskih mjera

te simbolično uklanjanje ploče s napisom Postaje granične policije Bregana. Prije podizanja rampi posljednji putnik koji je prošao graničnu kontrolu dobio je i prigodni poklon - plišanog medu. I dok je dvoje ministara davalo izjave, prvi putnici koji su prolazili sada već bivši granični prijelaz zvukom sirena pozdravljali su ulazak Hrvatske u Schengen. "Toooo!", čulo se iz vozila.

image

Granični prelaz Bregana

Ronald Gorsic/Cropix
image

Davor Božinović (sredina)

Ronald Gorsic/Cropix
image

Medvjedić koji će biti poklonjen zadnjoj osobi koja prođe kroz Breganu

Ronald Gorsic/Cropix
image
Ronald Gorsic/Cropix

S početkom 2023. Hrvatska je postala novom članicom šengenske zone, najvećeg područja slobodnog kretanja roba i ljudi u svijetu, u kojoj se nalaze sve članice Europske unije, osim Bugarske i Rumunjske, Cipra i Republike Irske, te još četiri države koje nisu članice EU: Švicarska, Island, Lihtenštajn i Norveška. Delegacije dviju zemalja potom su se uputile na slovensku stranu, na područje nekadašnjeg graničnog prijelaza Obrežje, gdje su načelnici policijskih postaja i policijski službenici zahvalili jedni drugima na dosadašnjoj suradnji, uz simbolično uklanjanje ploča s policijske zgrade u Obrežju. Ministri Božinović i Ajanović Hovnik te ravnatelji policija i njihovi suradnici čestitali su i posljednjoj smjeni slovenske granične policije na graničnom prijelazu Obrežje Novu godinu, zahvalili im na dosadašnjoj suradnji. Obilježavanje tog povijesnog čina za Hrvatsku pratilo je više desetaka hrvatskih, slovenskih i novinara drugih europskih medija, te stranih agencija.

image

Davor Božinović i Sanja Ajanović Hovnik

Ronald Gorsic/Cropix
image

Davor Božinović (lijevo)

Ronald Gorsic/Cropix
image

Sanja Ajanović Hovnik i Davor Božinović

Ronald Gorsic/Cropix
image

Skidanje table na graničnom prijelazu Bregana

Ronald Gorsic/Cropix

- Sada možete do Brežica i biciklom i pješice i mimo graničnog prijelaza, samo nemojte ići pješice autocestom jer je to prekršaj - rekao mi je slovenski granični policajac. U prvih 15-ak minuta nakon ponoći, desetak je automobila bez kontrole ušlo iz Hrvatske u Sloveniju, pozdravivši okupljene policajce zvukom trube. Granicu je bez kontrole prošao i autobus sarajevskog Centrotransa čiji nam je vozač rekao kako su i na ulasku u Hrvatsku iz BiH ušli bez dužeg čekanja. Ipak, tek nakon što su prešli sada već bivši granični prijelaz bus se zaustavio kako bi se putnici osvježili i dalje nastavili put. Na povratku na tzv. "maloj Bregani" 50-ak minuta iza ponoći također su bile dignute rampe, a bilo je radno jer se već demontirala oprema s graničnih prijelaza. Ali, uz granicu je ostala žilet žica ali i ona bi trebala biti uklonjena.

image

Uručivanja poklona zadnjima koji su prošli kroz granični prijelaz

Ronald Gorsic/Cropix
image
Ronald Gorsic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. srpanj 2023 07:55