STIŽE PROMJENA

Hrvatska još par dana na udaru paklenih vrućina, a zatim slijedi naprasni zaokret

U Puli je oko 11 sati izmjereno 35 stupnjeva, no ‘osjet ugode‘ je bio kao da su 44 stupnja
Arhivska fotografija
 Tomislav Krišto/Cropix, Zvonimir Barišin/Cropix

Pred Hrvatskom su još dva dana paklenih vrućina, nakon kojih slijedi naprasni prekid velikog toplinskog udara i osjetno zahladnjenje, prognozirali su iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

U subotu je do 13 sati u mnogim dijelovima Hrvatske živa u termometrima prešla 30 Celzijevih stupnjeva, a koliko je neugodna vrućina svjedoči i podatak portala Istramet s meteorološke postaje u Puli na kojoj je uz 34,8 stupnjeva zabilježen u 11:20h i 'osjet ugodnosti' od čak 44 stupnja.

Do kraja subote prevladavat će sunčano, prolazno uz umjerenu naoblaku. Poslijepodne je poneki pljusak moguć na Jadranu i uz njega. Vjetar većinom slab. Na Jadranu slaba do umjerena bura, poslijepodne umjeren sjeverozapadni i jugozapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 30 do 35 °C, u Dalmaciji i malo viša.

Zbog ekstremno visokih temperatura DHMZ je putem Meteoalarma za Istru i sjeverno Primorje izdao crvenu uzbunu, za sjeverozapad unutrašnjosti i dalmatinsko priobalje narančastu, a za dubrovačko područje, Liku, Gorski kotar i Banovinu žutu uzbunu.

U nedjelju pretežno sunčano i vruće. U unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu povremeno će biti umjerene naoblake, a uglavnom u drugom dijelu dana u Istri i u Gorskom kotaru lokalno je moguć poneki pljusak. Vjetar većinom slab. Na Jadranu će tijekom noći i jutra puhati slaba do umjerena bura, a danju jugozapadni i sjeverozapadni vjetar. Najniža temperatura zraka od 16 do 21, na Jadranu od 24 do 27 °C. Najviša uglavnom između 29 i 34, u unutrašnjosti Dalmacije do 37 °C.

Zbog vrlo visokih temperatura zraka i za nedjelju su na snazi uzbune: za Istru i sjeverno Primorje crvena, a za ostatak Hrvatske, uz izuzetak Slavonije i Baranje, žuta.

U ponedjeljak nas očekuje prolazno više oblaka, a pljuskovi će biti češći krajem dana. U noći na utorak jače naoblačenje s kišom i pljuskovima s grmljavinom, lokalno izraženijim. U srijedu stabilnije, no i dalje povremeno uz kišu. U ponedjeljak će na istoku puhati umjeren jugoistočni vjetar, a potom u unutrašnjosti sjeveroistočni i sjeverni. Na Jadranu će u ponedjeljak zapuhati jugo koje će u utorak na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana okrenuti na mjestimice jaku buru. Od utorka osjetno svježije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:38