POVJERENICA

HRVATSKA KANDIDATKINJA OTIŠLA NA 'RAZGOVOR ZA POSAO' PRIJE IMENOVANJA Dubravka Šuica se sastala s budućom predsjednicom Europske komisije

Dubravka Šuica
 Goran Mehkek / CROPIX

Kandidatkinja iz Hrvatske za člana Europske komisije u ponedjeljak je bila na sastanku u Bruxellesu s budućom predsjednicom Komisije Ursulom von der Leyen, saznaje Jutarnji list iz svojih izvora u Bruxellesu.

Iako se na engleskom jeziku izraz “kandidat” odnosi i na ženski i na muški rod, kako je Jutarnji list već pisao, gotovo sigurno je riječ o ženskoj osobi, i to o Dubravki Šuici, članici HDZ-a i zastupnici u Europskom parlamentu. Sastanak Šuice i Ursule von der Leyen u Bruxellesu nitko ne želi službeno potvrditi jer bi se ona trebala formalno potvrditi na sastanku hrvatske Vlade u četvrtak, a potom i u saborskom odboru.

Hrvatska je ostala među četiri države članice EU koje još uvijek nisu formalno odlučile koga će poslati u tim Ursule von der Leyen u sastavu Europske komisije, koja bi od 1. studenoga ove godine trebala zamijeniti sadašnju Komisiju na čelu s Jean-Claudeom Junckerom. Rok do kada Hrvatska, Italija, Francuska i Belgija moraju Ursuli von der Leyen poslati imena kandidata je ponedjeljak. Portugal je nedavno poslao dva imena kandidata i prepustio budućoj predsjednici izbor. No, gotovo je sigurno da će se ona odlučiti za ženskog kandidata jer će joj nedostajati dovoljan broj žena kako bi zadovoljila obećanu ravnotežu spolova u budućoj Komisiji. I četiri države koje još nisu službeno odlučile koga će poslati u Bruxelles, među kojima je i Hrvatska, pod pritiskom su da šalju žene.

Ravnopravnost

Iako buduća predsjednica Komisije, koja je za sebe dobila i potvrdu Europskog parlamenta, doduše ne s tako uvjerljivom većinom glasova kako se očekivalo, održava sastanak s potencijalnim članovima Komisije, ti sastanci su samo “sastanci upoznavanja”, a pravi “intervjui za posao”, na osnovu kojih će im i dodijeliti resore, uslijedit će od sljedećeg tjedna nadalje, kada budu poznata sva imena nominiranih.

Kako je Francuska zainteresirana za resor zaštite okoliša, moguće je da se predsjednik Emmanuel Macron odluči da kao povjerenicu predloži nekadašnju predsjedničku kandidatkinju Segolene Royal, jer se ona u posljednje vrijeme puno bavi tim pitanjem a u Francuskoj i starijim državama članicama nije problem vladama predložiti u Komisiju ljude koji nisu iz vladajuće stranke.

Najveća nepoznanica

Najveća nepoznanica je Italija. Politički kaos koji vlada u toj državi utječe i na odluku vlade o slanju svog kandidata za člana Europske komisije. No, u Bruxellesu ne vide nužno to kao negativnu okolnost jer bi vlada mogla predložiti nekoga tko nije blizak ministru unutarnjih poslova Salviniju, odnosno nekoga tko nije euroskeptik. Talijanski novinari u utorak su se u sjedištu Europske komisije raspitivali što se može dogoditi ako Italija ne pošalje na vrijeme svog povjerenika.

Istek roka

Iako službeni rok za nominacije povjerenika od strane vlada država članica nije istekao, vrijeme je sada važan faktor jer za tjedan dana počinje rad i Europskog parlamenta, čiji odbori moraju pripremiti dnevni red i utvrditi rokove za saslušanje i glasanje o kandidatima. Nije sigurno da će svi kandidati glatko proći u Europskom parlamentu te će mnogima biti potrebna detaljna priprema, i to u resorima koje će dobiti od Ursule von der Leyen.

Zasad nije poznato koji bi resor mogla dobiti gospođa Šuica, ali je moguće da joj je neslužbeno već dana neka ideja da bi se i ona mogla već sada početi pripremati. Kao zastupnica u Europskom parlamentu u sada formalno već trećem mandatu, kao potpredsjednica vanjskopolitičkog odbora i potpredsjednica Europske pučke stranke koja je dobila najviše glasova, Šuica je već dobro poznata u briselskim krugovima. Po tom pitanju neće imati problema niti u odnosima s Europskim parlamentom. Ali će se za “saslušanje” i za vođenje resora koji će dobiti morati pripremati. Sljedeći tjedan već može postati jasno i koji bi resor kandidatkinja iz Hrvatske mogla dobiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:02