STANJE EPIDEMIJE

Hrvatska među 3 EU članice s najmanjom incidencijom, Polašek: Čeka nas rast, ali nadam se blažim kliničkim slikama

Stručnjaci se nadaju da će, zbog toplog vremena, kliničke slike kod oboljelih ovaj put biti lakše nego u studenome
 Pascal Bachelet/BSIP/BSIP via AFP

Nastavlja se dnevni porast broja novozaraženih u Hrvatskoj, a u srijedu je nakon gotovo mjesec dana udio pozitivnih u testiranima bio veći od deset posto. U samo 24 sata broj pozitivnih narastao je na 747, što itekako ukazuje na pogoršanje epidemiološke situacije.

U većem dijelu Europe brojevi su sve lošiji. Cijepljenje ide daleko sporije od očekivanog, pojavljuju se novi, zarazniji sojevi, a utjecaj toplijeg vremena ne vidi se na službenim pokazateljima. Sve je izglednije da nas zahvaća treći val, govore podaci iz okolnih zemalja.

- Ovo možemo smatrati početkom trećeg vala. I mi imamo porast, čeka nas evidentno novi rast i to je neminovno. Ako gledamo Europu, to je novi val. Što se Hrvatske tiče, mi smo uvijek malo kasnili u odnosu na ostatak Europe, tako da će i sada vjerojatno biti tako - govori Ozren Polašek.

Na pitanje hoće li nam toplo vrijeme ići na ruku, Polašek kaže kako virus pokazuje znakove sezonalnosti, ali unatoč tome ne nestane. Nada se kako će kliničke slike biti blaže, kao što su bile prošlog ljeta.

Najgore u Češkoj

- Zabrinjava me situacija Južne Amerike koja ima ljeto, a situacija nije dobra - kaže Polašek. Dodaje i da je jako puno informacija oko novih sojeva, a da je sada gotovo sigurno da je dio njih bitno zarazniji, neki su možda i s težim kliničkim slikama.

- Najveći problem je pitanja štite li cjepiva od tih mutiranih sojeva. Mutacije su posljedice nekontroliranih epidemija - zaključuje Polašek.

Češka je u najgoroj situaciji na području EU. U srijedu je imala 16.816 novih slučajeva na 10,7 milijuna stanovnika, što bi bilo jednako kao da Hrvatska ima oko 6300 novih slučajeva.

Češka ponovno proživljava raspadanje zdravstvenog sustava, a u ovom trenutku imaju čak 1600 građana na respiratoru.

Poljska je u srijedu prijavila novih 15.698 novozaraženih koronavirusom, najveći broj od studenoga i dvostruko više nego dan ranije.

- Današnje brojke potvrđuju da treći val nije samo činjenica, već da se zahuktava - rekao je Waldemar Kraska iz poljskog Ministarstva zdravstva.

U Sloveniji, koja ima dva milijuna stanovnika, u srijedu je bilo 1209 novih slučajeva, što je 20 posto više nego prošle srijede.

Slovačka, država koja trenutačno ima najvišu stopu smrtnosti na svijetu (prema posljednjim podacima, imala je stopu od 240 preminulih na 100.000 stanovnika u zadnjih 14 dana, naspram 60 koliko je imala Hrvatska) ponovno uvodi policijski sat. Ogroman je i broj hospitaliziranih, u pomoć joj je stigla skupina liječnika iz Rumunjske, pošto je Uniji uputila zahtjev za pomoć.

I Švedska ulazi u treći val pandemije, objavila je u utorak zdravstvena agencija nakon uvođenja novih restrikcija zbog porasta broja inficiranih i jako brzog širenja varijanti virusa koje se smatraju zaraznijima.

Epidemija je maraton

Austrija je u srijedu imala oko 2500 novozaraženih, četvrtinu više nego prošlog tjedna te bilježi rast sličan Hrvatskoj. U Srbiji je rast konstantan od početka siječnja.

- Na nama je svima da u ovoj situaciji izdržimo što je moguće dulje, ovo je maraton, ovo neće nestati preko noći. Pojavljuju se nove varijante, iza njih će vjerojatno uslijediti i korekcije u cjepivima. Ulazimo u izazovno razdoblje, ide turistička sezona, a onda jesen i moguće je da će tu biti još novih varijanti - kazao je Davor Božinović.

- U ovome tjednu u prva tri dana imamo 1232 novooboljela, dok smo u prva tri dana prošlog tjedna imali 1103. Imamo rast od 11,7 posto u prva tri dana - rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a. Prosječna incidencija u 14 dana je u porastu te je u srijedu bila blizu 140 pa smo i dalje na trećem mjestu EU. Manju incidenciju od Hrvatske u EU imaju samo Danska i Njemačka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 04:20