UGROŽENA PODRUČJA

HRVATSKA MORNARICA KREĆE U RAT S PIRATIMA Ministarstvo u Somaliju šalje prvi oružani tim

Tim Hrvatske ratne mornarice će pružati zaštitu humanitarnim brodovima
 Mario Todoric / CROPIX

Do kraja godine Ministarstvo obrane RH će u Somaliju poslati prvi hrvatski oružani tim koji će pružati zaštitu humanitarnim brodovima koji plove u tom području ugroženom napadima pirata, doznaje Slobodna Dalmacija.

U ratnoj luci Lora, daleko od javnosti, održano je ocjenjivanje prvog hrvatskog autonomnog tima (Autonomous Vessel Protection Detachment – AVPD) sastavljenog od pripadnika HRM-a, koji će biti upućen u EU operaciju potpore miru u Somaliji “Atalanta” (EU NAVFOR Somalia – Operation Atalanta).

Pripadnici HRM-a su i do sada sudjelovali u operaciji “Atalanta” na raznim dužnostima u zapovjedništvu pomorske operacije te na ratnim brodovima. No, sada bi se prvi put s piratima mogli susresti licem u lice. Završno ocjenjivanje provedeno je i na brodu “Faust Vrančić”.

Tijekom plovidbe inscenirane su i ocjenjivane moguće stvarne situacije. Tako su brod ispred Splita “napadali” pirati krećući se u malim, brzim čamcima, a zatim su medicinskim letovima evakuirani ranjenici, spašavani su ljudi iz mora, a tijekom aktivnosti u noći korištena je i oprema za noćno gledanje.

AVPD timovi su naoružani vojni timovi koji postupaju u okvirima međunarodne operacije potpore miru u Somaliji “Atalanta”. Nalaze se na trgovačkim brodovima koji u sklopu World Food Programa (WFP) plove morem ispred obala Somalije i susjednih država, te prevoze humanitarnu pomoć i hranu stanovništvu. Vojni tim se nalazi na brodu tijekom plovidbe, u lukama i na sidrištu, a zadaća timova je osiguravanje i maksimalna zaštita broda od piratskih napada, pljački na moru i otmica, te odvraćanje i prevencija tih napada, piše Slobodna Dalmacija.

Obraćajući se pripadnicima AVPD-a, glavni ocjenjivač tima GS OS RH, brigadir Mijo Kožić, naglasio je kako je riječ o zahtjevnim, ali i odlično provedenim pripremama te demonstriranoj visokoj razini znanja i spremnosti naših vojnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 04:30