EKSKLUZIVNO

Hrvatska može izgubiti i 2012. ne riješi li problem s Haagom

Sazreli su svi uvjeti za izradu ugovora o pristupanju Hrvatske EU, još nas koči samo Haaški sud

BRUXELLES - Europska Unija danas će na sastanku ministara vanjskih poslova u Bruxellesu i formalno započeti proceduru pripreme Pristupnog ugovora o članstvu Hrvatske u EU. Navodi se to i u nacrtu zaključaka koje će ministri danas usvojiti, a u koje Jutarnji list ima uvid. Švedsko predsjedništvo smatra da su sazreli uvjeti da počne izrada ugovora o pristupanju Hrvatske u EU.

Pohvalio premijerku

To je svakako dobra vijest za Hrvatsku koja očekuje da će pregovore zaključiti sljedeće godine i postati punopravnom članicom od 2012. Pristupni ugovor imat će i pristupne anekse, protokole, kao i finalni akt kojim će se, među ostalim, urediti i odnosi Hrvatske s EU od trenutka potpisivanja Ugovora do ulaska Hrvatske u punopravno članstvo.

Ako bi se sve odvijalo po planu, Hrvatska bi sljedeće godine zaključila pregovore. Nakon toga Europski parlament trebao bi dati pristanak na pristup Hrvatske pa bi slijedilo potpisivanja Ugovora o pristupanju 27 država članica i Hrvatske. Zatim bi uslijedio proces ratifikacije i nakon toga stupanjem na snagu tog ugovora Hrvatska bi trebala postati članicom EU. Europska komisija već je odredila i financijski paket za prijem Hrvatske, koji iznosi oko 3,5 milijardi eura za dvogodišnje razdoblje pod pretpostavkom ulaska Hrvatske u EU od siječnja 2012. godine.

Ipak, manje dobra vijest za Hrvatsku je to što će je države članice EU i danas upozoriti na nužnost rješenja problema u suradnji s Tužiteljstvom Haaškog suda vezano uz topničke dnevnike koje traži glavni tužitelj Serge Brammertz. Brammertz je prošlog tjedna u usmenom obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a ublažio stav o suradnji s Hrvatskom, pohvalio je odlučnost premijerke Kosor i hrvatske Vlade da bez skrivenih namjera surađuju s Tužiteljstvom Haaškog suda.

Istrage u Hrvatskoj

No je li ublažavanje tog stava dovoljno da Nizozemska, Velika Britanija, Belgija i Finska deblokiraju otvaranje poglavlja o pravosuđu, još uvijek nije jasno. Mnogo će toga ovisiti i o današnjem nastupu Brammertza pred ministrima vanjskih poslova Europske Unije. Hrvatska je ovoga puta odustala od “ofenzive lobiranja“ protiv Brammertza te se odlučila za drukčiju taktiku, za izravan kontakt s Brammertzom i državama koje blokiraju otvaranje poglavlja 23 da bi ih uvjerila u iskrenost istraga koje nastavljaju nadležna tijela u Hrvatskoj. Takav pristup Hrvatske pozdravile su i države koje se zauzimaju za to da se što prije otvori poglavlje o pravosuđu.

Borba protiv korupcije

- Ako se to poglavlje ne otvori što prije, najkasnije do proljeća, bit će upitan i rok zaključenja pregovora s Hrvatskom tijekom 2012. godine - rekao je za Jutarnji list jedan diplomat EU. Poglavlje 23 jedno je od najvažnijih i najtežih poglavlja u pristupnim pregovorima.

Između njegova otvaranja i zatvaranja treba proći nekoliko mjeseci jer je ono vezano i uz borbu protiv korupcije i reformu pravosuđa. Hrvatska dobiva pohvale za odlučnost u borbi protiv korupcije, kao i za reforme pravosuđa i zato se mnoge države EU zauzimaju za otvaranje tog poglavlja i kao znak priznanja Hrvatskoj. Kao kompromis, Hrvatskoj bi se mogao uputiti zahtjev za predaju pregovaračke pozicije EU za poglavlje 23 da bi Europska komisija mogla pripremiti zajedničku poziciju EU, za što treba nekoliko tjedana.

- S ovim poglavljem više se ne može gubiti vrijeme ako želimo zaključiti pregovore sljedeće godine - upozoravaju iz EU. Hrvatska očekuje da će do kraja ove godine otvoriti još tri poglavlja i zatvoriti jedno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 06:54