PRVA SJEDNICA VLADE

Kosor: Glavni cilj u 2010. je dovršetak pregovora s EU

Zagreb, 070110. Trg sv. Marka 2, Banski dvori. Sjednica Vlade Republike Hrvatske. Na slici: premijerka Hrvatske Jadranka Kosor na redovnoj sjednice Vlade.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadic / CROPIX

ZAGREB - Rad Vlade u 2010. počivat će na tri stupa – dovršetku pregovora s Europskom Unijom (EU), mjerama za izlazak iz krize i nastavku borbe protiv korupcije i kriminala. Poručila je to na današnjoj sjednici Vlade, prvoj u ovoj godini, premijerka Jadranka Kosor.

Banski su dvori s današnje sjednice u Sabor poslali Plan zakonodavnih aktivnosti za završetak pregovora s EU-om, kojim se do sredine godine planira usvojiti ili izmijeniti 12 zakona.

Hrvatska je dosad usvojila 467 EU-zakona i 1066 podzakonskih akata, a samo u prošloj godini usvojena su 82 zakona i 229 podzakonskih akata. Time je, tvrdi premijerka, hrvatski pravni sustav maksimalno usklađen s onim u Uniji.

Osim tog dokumenta, Vlada je danas usvojila i svoj program za preuzimanje i provedbu pravne stečevine EU. Radi se o „novoj“ pravnoj stečevini EU, odnosno o propisima koje je Unija usvojila nakon što je Hrvatska zatvorila pregovore u pojednim poglavljima.

Inače, Hrvatska je dosad pregovore otvorila u 28, a zatvorila u 17 poglavlja. Otvaranje i zatvaranje novih poglavlja dogodit će se na Međuvladinoj konferenciji, koju je glavni pregovarač Vladimir Drobnjak najavio za veljaču.

Potporu dovršetku pregovora premijerka očekuje i od stranih državnika, pa je jučer najavila da će se uskoro u Zagrebu sastati s mađarskim premijerom Gordonom Bajnaijem. Za sljedeći tjedan nanajvljuje i susret sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom, s kojim će nastaviti razgovore i o drugim otvorenim pitanjima u odnoisma dviju zemalja, a ne samo o Arbitražnom sporazumu. Kosor se posebno veseli susretu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, s kojom bi se trebala susresti početkom veljače.

Zbog usklađivanja s EU-om, Vlada je danas u Sabor poslala izmjene Zakona o stambenoj štednji i državnim poticajima za nju, kojima se i strancima koji žive u Hrvatskoj omogućuje da budu stambeni štediše i da dobivaju državne poticaje za to. Te će odredbe, tvrdi potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker, stupiti na snagu nakon što Hrvatska pristupi Uniji.

Konačnim prijedlogom zakona o turističkom i ostalom građevinskom zemljištu neprocijenjenom u postupku pretvorbe i privatizacije, koje se procjenjuje na 100 milijuna četvornih metara, uvest će se mogućnost davanja tog zemljišta u koncesiju ili davanje prava gradnje na njemu, a to se zemljište neće prodavati. Time će se, tvrdi ministrica graditeljstva Marina Matulović Dropulić, oživjeti sadašnji „mrtvi kapital“.

Uredbom o visini trošarine za ukapljeni naftni plin, koju je Vlada danas prihvatila, smanjuje se trošarina za taj energent s 912,50 kuna za tisuću kilograma neto-mase derivata, koliko je trebala iznositi od Nove godine, na 100 kuna, koliko je iznosila do Nove godine. Ta mjera, kaže Šuker, ide u prilog rasterećenja gospodarstva.

Kosor čestitala Božić pravoslavnim vjernicima



Premijerka Jadranka Kosor čestitala je na današnjoj sjednici Vlade Božić vjernicima koji ga slave po julijanskom kalendaru. Pravoslavni vjernici danas obilježavaju Božić, a čestitku je premijerka uputila u svoje osobno ime i u ime cijele Vlade.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 03:44