BEROŠ POTVRDIO

‘Hrvatska može nabaviti rusko cjepivo i mimo odluke EMA-e. Tražio sam da se ubrza dokumentacija‘

‘HALMED evaluira učinkovitost određenih cjepiva i interventnim uvozom omogući uvoz cjepiva koja sada nemaju odobrenje‘, rekao je Beroš
Vili Beroš
 Bruno Konjevic/Cropix

Ministar zdravstva Vili Beroš dao je jutros izjavu za medije. Osvrnuo se na najavu kupovine ruskog cjepiva Sputnik V te na dug u zdravstvu.

- Znate da je to aktualna tema i svi brinemo kako nabaviti dovoljno cjepiva jer će, vjerujemo, to omogućiti brži povratak u okvire starog normalnog. Jučerašnji razgovori s ruskim veleposlanikom nisu udaljavanje od EK nego traženje komplementarnih metoda koje će biti u skladu s regulatornim elementima EK i RH. Razgovor na inicijativu veleposlanika bio je ugodan, konstruktivan i prijateljski i razgovarali smo o mogućnosti nabave cjepiva te smo naglasili da je to moguća varijanta ali mora biti u sklopu europske regulative i propisa RH koji određuju kada neko cjepivo pod kojim uvjetima može ući u RH. Ministarstvo vanjskih poslova poslalo je dopis ruskoj ambasadi sa zahtjevima HALMED-a o nužnoj dokumentaciji da bi se procijenila sigurnost, kvaliteta i učinkovitost ruskog cjepiva. Zamolio sam da se ubrza dostava te dokumentacije da bi HALMED mogao donijeti relevantnu odluku i da bi se cjepivo moglo koristiti eventualno i u RH. Hvala ruskim prijateljima koji nam nastoje pomoći u ovoj globalnoj borbi.

Novinari su ministra upitali kako je moguće to učiniti bez potvrde EMA-e.

- Mi smo već komentirali da je moguće i bez centralnog odobrenja EMA-e. HALMED evaluira učinkovitost određenih cjepiva i interventnim uvozom omogući uvoz cjepiva koja sada nemaju odobrenje. Postoji procedura, ima 11 dokumenata koji ruski proizvođač mora dostaviti HALMED-u. Postoji mogućnost ali moraju se realizirati preduvjeti, a to je dostava te dokumentacije. To je nastojanje Vlade da građanima omogući sve što znanost nudi, ali glavni kriterij je sigurnost, učinkovitost i kvaliteta.

Znači li to mimo europske procedure samo na temelju HALMED-a?

- Tako je, odgovorio je Beroš.

Osvrnuo se i na dug veledrogerijama.

- To je problem koji postoji desetljećima, treba ga riješiti reformskim koracima i razgovorima s veledrogerijama. U zajedničkom smo suživotu, jedni bez drugih ne možemo i ova pitanja možemo riješiti razgovorom. Vlada planira učiniti sve da osigura neometanu isporuku lijekova. Pred nama su veliki izazovi. Zdravstveni sustav RH u ovom trenutku nije financijski održiv. Ova krizna godina je to naglasila iz dva razloga: povećanje troškova direktne zdravstvene zaštite covid bolesnicima, kao i nabava cjepiva, što nas je prošle godine koštalo preko dva milijuna kuna. Moramo razmisliti o izdvajanju za zdravstvo. Vlada je više nego ikad svjesna potrebe reformskih mjera u zdravstvu i ja ću na tome inzistirati.

Novinare je zanimalo hoće li doći do povećanja doprinosa za zdravstvo.

- To nije jedini način financiranja zdravstvene zaštite. Koristimo nekoliko modela. Osim izdvajanja iz plaća građana, moguća su i izdvajanja iz proračuna.

Komentirao je i vremenski okvir oko nabave ruskog cjepiva.

- Zamolio sam rusku stranu da ubrza dostavu medicinske dokumentacije, 11 dokumenata koje je HALMED tražio, da se može relevantno na osnovu pristiglih elemenata procijeniti je li rusko cjepivo sigurno, kvalitetno i učinkovito. Sve ovisi o brzini dostave dokumentacije. Vjerujem da će analiza zahtijevati neko vrijeme, ali riječ je o danima i tjednima, a nikako o mjesecima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:49